20’lik dişler, genellikle 17 ila 25 yaşları arasında çenenin en arka kısmında çıkan dişlerdir. Yirmilik dişler kimi insanlarda çok rahat biçimde çıkarken, kimilerinde ise bazı sorunlara yol açabilmektedir. Ağızda ve çenede ağrıya sebep olan bu dişler yaşam konforunu ciddi oranda etkilemektedir. Kimi durumlarda bu dişler doğru şekilde çıkmayarak, sorunlara yol açmaktadır.
Yirmilik dişlerin enfeksiyon kapması durumunda dolgu ve kanal tedavisi gibi yöntemler kullanılabilmektedir. Buna karşın özellikle gömülü olması durumunda bu dişlerin çekilmesi gerekmektedir. Ağız ve diş sağlığı açısından son derece önemli olan yirmilik dişlerle ilgili sorun yaşamadan önce diş hekimine giderek muayene olmanız, ileride yaşayabileceğiniz problemlerin önüne geçecektir. Yirmilik dişlerin gömülü kalması, doğru şekilde çıkmaması ve enfeksiyon kapması durumunda en çok kullanılan yöntem, çekilmesidir.
Yirmilik dişlerin erken yaşlarda çekilmesi çok daha idealdir. Bu dişler sebebiyle ilerleyen yaşlarda sıkıntı oluşması riski çok yüksektir. Yirmili yaşlarda, diş kökünün gelişimi tamamlanmadığı için, sıkıntı riski de çok daha az olacaktır. Bu sebeple yirmilik dişlerin erken yaşlarda çekilmesi çok daha kolay olacaktır. Eğer 20’lik dişiniz apse yaptıysa, enfeksiyon oluştuysa ya da diş eti şişmesi gibi sorunlar ortaya çıktıysa, derhal çekilmesi gerekir.
Genel olarak 20 yaşında çıkan dişler, bulunduğu bölgenin dar olması sebebiyle öndeki dişlere zarar verir. Bunun yanı sıra gömülü olan yirmi yaş dişleri önünde bulunan büyük azı dişlerin köküne de baskı yapar. Bu durum geç fark edilen çürüklere neden olabilir. Hatta yirmilik dişlerin baskısının fazla olduğu durumlarda ön dişlerde devrilmeler oluşur.
Besin gömülmeleri, dişlerde çürüğe yol açmaktadır. Yirmi yaş dişleri ağızda oldukça arka bir noktada olduğu için temizlemesi de zordur. Diş fırçasının bu kısma girmemesi, zamanla çürük ihtimalini de arttırmaktadır.
Yirmilik dişlerin dar olan bölgede tam olarak çıkamamaları sebebiyle, üstlerinde bulunan diş eti parçasının aralarına yemek artıkları kaçar. Bu artıklar zamanla bakteri üretir ve iltihaplanır. Dişin çevresinde bulunan etin iltihaplanması sonucu şişlikler ortaya çıkar. Bunun yanı sıra apse ve ağrı oluşacaktır. Bu durum ise çürük oluşumu için uygun ortamı yaratır. Bu durumlarda diş etini daha sağlıklı kılabilmek adına yirmi yaş dişin çekimi gerekir.
Yirmilik dişler çekilmediği zaman, söz konusu dişin çevresinde kist oluşabilmektedir. Bu durum kimi hastalarda herhangi bir şikayete sebep olmasa dahi çekilen röntgenlerde gömülü dişlerin kiste sebep olduğu görülebilir. Oluşan bu kistler çene kemiklerinin ve diğer bölgedeki dişlerin yanı sıra diş etlerinin hastalanmasına ve yıpranmasına yol açar.
Yirmilik dişler kimi zaman bazı cerrahi işlemlere engel olabilir. Çene kırığı gibi problemlerde, yirmilik dişler, diş hattı üstündeyse çekim gerekir. Bunun yanı sıra ortodontik tedavilerdeki cerrahi işlemlerde de gömülü dişler çekilmelidir.
Yirmilik dişin yanağa batması durumunda; enfeksiyon boyun ve yanak bölgesine ilerler. Bu dişler çıkarken komşu dişler baskı görür. Bu baskıyla ortaya çıkan basınç şiddetli ağrılara neden olur. Bu sebeple 20’lik diş çekimi zorunlu hale gelir.
Yirmilik dişlerde nadir yaşanmakla birlikte, gömülü olduğu durumlarda dişin çevresinde çene tümörleri meydana gelebilir.
20’lik dişlerin çekiminde diş hekimleri tarafından birkaç farklı yöntem uygulanabilmektedir. Bu yöntemlerden hangisinin tercih edileceği hastanın durumuna göre belirlenir. Eğer 20’lik diş; diş etinin içinde ve kökleri kemiğe gömülü haldeyse tek parça halinde çekilememektedir. Bu gibi durumlarda çekilecek dişler, diş hekimi tarafından parçalara ayrılarak çıkarılır.
İkinci yöntem ise, diş etini keserek çıkarmaktır. Eğer diş, diş etinin altında ancak kemiğe gömülü değilse bu yöntem uygulanmaktadır. Diş eti kesildikten sonra diş çekimi için daha konforlu ve rahat bir ortam oluşur. Bu sayede diş çok daha basit biçimde çekilebilir.
Yirmilik diş ağrıları birçok insan için yaşam konforunu bozan ve çekilmez ağrılardır. Yirmilik diş çekimi genellikle lokal anestezi altında yapılmaktadır. Diş çekimi yapıldıktan sonra bu noktaya dil ile temas edilmemelidir. Dil ile temas, iyileşmeyen yaranan sorunlara yol açmasına imkân tanır.
Bunun yanı sıra dişin çekildiği bölgeye el ile temasta bulunmamalı ve bir gün boyunca yemek ağzın diğer tarafıyla yenmelidir. Aynı zamanda sigara kullanımına 24 saat boyunca ara verilmelidir. Ağızda biriken tükürük, devamlı olarak tükürülmemelidir. Bu durum yeni pıhtılaşan yaranın açılmasına ve kanamasına neden olabilir. Eğer diş çekimi sonrasında şişlik oluştuysa, soğuk pres uygulanabilir.
Bu durumlara dikkat etmemeniz halinde, diş sağlığı konusunda daha büyük sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Çekim sonrasında herhangi bir kanama yaşıyorsanız, hemen diş hekiminize başvurmalısınız.
20’lik diş tedavisinde fiyatlar, tedavinin yöntemine göre belirlenir. Bu dişlerin tedavisinde genel olarak çekim yoluna gidilmektedir. Bununla birlikte bazı durumlarda dolgu ve kanal tedavisi de yapılabilir. Bu yöntemlerden hangisinin kullanıldığı tedavinin fiyatlarını doğrudan belirlemektedir. Bunun yanı sıra kaç dişin tedavi edildiği de fiyatları etkileyen bir diğer faktördür.
Dentaliva Diş Kliniği, deneyimli diş hekimi kadrosuyla 20’lik dişleriniz konusunda yaşadığınız her türlü sorunu başarılı bir şekilde çözüme kavuşturmaktadır. Siz de hemen dilediğiniz hekimi tercih ederek, ilk randevunuzu oluşturabilir ve sağlıklı bir diş yapısına kavuşabilirsiniz.