Bize Ulaşın

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Ağız, diş ve çene cerrahisi, her yaş aralığındaki bireyin ağız, diş ve çene bölgelerindeki hastalıklar, bozukluklar ve yaralanmaların iyileştirilmesi için gerekli olan teşhis ve tedavi yöntemlerini uygulayan bir diş hekimliği ana bilim dalıdır. Ağız, diş ve çene cerrahı ise tüm kraniyomaksillofasiyal kompleksi tedavi eden bölgesel bir uzman cerrahtır. Cerrahın anatomik ilgi alanı; çene eklemi, yüz bölgesi, kafatası ve ve ilgili yapılardır.

Kliniğimize başvuran hastalarımızın ilk muayene ve tedavileri, uzman hekimlerimiz tarafından titizlikle ele alınmaktadır. Tanı için ek görüntüleme prosedürlerinin gerektiği durumda radyografi çekilerek, hastanın durumu incelenir ve tedavi planlaması yapılır. Her hastalık ve bozukluk farklı bir tedavi yöntemi gerektiğinden, ilk muayene ve tanı son derece önemlidir. Deneyimli ağız, diş ve çene cerrahisi uzmanlarımız, tam teşekküllü kliniğimizde, tedavileri en erken süreçte tamamlayarak, hastanın şikayetlerini ortadan kaldırarak yaşam kalitelerini artırmayı amaçlamaktadır. 

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisinde Uygulanan Tedaviler

Ağız, diş ve çene cerrahisinin çalışma alanı oldukça geniştir. Diş çekiminden çekene kırığı tedavisine, çene tümörü tedavisinden kist ve apselerin tespit edilmesine, protez uygulamalarından ortodontik tedavi öncesi dokuların düzenlenmesinden kalıtımsal ya da sonradan meydana gelen patolojik sorunların estetik ve medikal olarak tedavisine kadar çeşitli hastalık ve bozuklukları kapsamaktadır. Bu bölümde uygulanan diğer tıbbi ve cerrahi tedavi yöntemleri ise şu şekildedir:

  • Ağız, çene ve yüz bölgesindeki tüm enfeksiyonların tedavisi,
  • Ağız ve çene bölgesinin yumuşak ve sert doku travmaları (çene kırıkları, elmacık kemiği kırıkları, burun kırıkları, LeFort kırığı, kafatası kırıkları ve göz çukuru kırıkları).
  • Tükürük bezi hastalıklarının tedavisi,
  • Dentoalveolar cerrahi (gömülü dişlerin çıkarılması için ameliyat, zor diş çekimleri, tıbbi açıdan zayıf hastalarda çekimler, implantların, protezlerin veya diğer diş protezlerinin yerleştirilmesi için daha iyi anatomi,
  • Sürmüş ve komplike dişlerin çekimi,
  • Yarık dudak ve damak gibi konjenital kraniyofasiyal malformasyonlar ve kraniyosinostoz gibi kraniyal kubbe malformasyonları (kraniyofasiyal cerrahi),
  • Apikal rezeksiyon (diş kökenli kemik içi lezyonların cerrahi olarak tedavisi),
  • Maksiller sinüs patolojileri ve tedavisi,
  • Kraniyofasiyal protezleri ve kemiğe monte işitme cihazlarını takmak için osseointegre (kemiğe kaynaşmış) diş implantları ve maksillofasiyal implantlar yerleştirme,
Sıkça Sorulan Sorular

Üçüncü büyük azı dişleri olan yirmi yaş dişleri, çoğunlukla 20’li ve 30’lu yaşlarda süren, diş dizisinin en erka bölümünde yer alan dişlerdir. Yirmi yaş dişlerinin gelişmesi, pek çok bireyde çenedeki darlık, sürme konumundaki sapma ve kemik yoğunluğu gibi nedenlerle tam olarak gerçekleşememekte ve gömülü olarak kalmaktadır.

Diş hekimleri, hastaların 20 yaş dişlerinin neden olduğu ağız, diş ve çene sorunlarını ele alırken hem mevcut şikayetleri hem de hastanın diş yapısını göz önünde bulundurmaktadır. Her durumda yirmi yaş dişleri çekilmez. Eğer dişler kapanış pozisyonunda ise (karşısında diş varsa), düzgün pozisyondaysa ve diş çürümesi belirli bir boyuta ulaşmamışsa yirmilik dişlerin çekilmesine gerek yoktur.

Ağız içi cerrahi işlemleri, steril ameliyathane koşullarında, uzman diş hekimleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Tedaviler bazı durumlarda ilgili bölgenin uyuşturulmasıyla (lokal anestezi), bazı durumlarda ise genel anestezi altında veya sedasyon ile yapılmaktadır.

Diş eksikliği durumunda çene kemiğinde zaman içerisinde erime meydana gelebilir. İmplant uygulamaları erime miktarını büyük oranda ortadan kaldırabilir. Ayrıca periodontal hastalık, travma ve çürük gibi nedenlerle dişlerini kaybetmiş olanlar için de implant ideal bir seçenektir.

Böyle bir durumda kişinin herhangi bir beyin yoksa çene cerrahisi uzmanına görünerek; ağız, çene ve yüz kemiklerinde kırık şüphesi araştırılmalıdır. Yapılan radyolojik incelemeler sonucunda kırık veya doku hasarı söz konusuysa, hekim gerekli tedavileri başlatır.

Diş apsesi, enfeksiyon nedeniyle dişlerde ve diş etlerinde irin birikmesi olarak tanımlanmaktadır. Ağız ve diş bakımına özen gösterilmemesi, çürüklerin tedavi ettirilmemesi ve ağız içi hijyenin sağlanamaması gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Diş apsesi, uzman bir diş hekimi tarafından bekletilmeden tedavi edilmelidir.

Sinüs enfeksiyonları, kan damarları ve sinirlerle ilgili koşullara bağlı olarak gelişebilen çene ekmeği ağrısının pek çok nedeni olabilir. Yaygın nedenler arasında; darbe ve düşmelere bağlı meydana gelen kırık ve çıkıklar, diş ameliyatı işlemi, yaralanma, zorlanma, kas gerginliği, diş gıcırdatma, artrit, vasküler koşullar, obstrüktif uyku apsesi ve stres gibi faktörler bulunur.

Randevu Formu
Lütfen aşağıdaki formu doldurun, kısa süre içinde sizinle iletişime geçeceğiz.
Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
+90 530 840 54 82
Bize Sorun!
Randevu Formu
Bizimle İletişime Geçebilirsiniz