Amalgam dolgular, gümüş olarak da bilinen ve civanın başka bir katı vaziyette olan gümüş, çinko, kalay bakır gibi materyal kullanılarak bir araya getirildiği diş dolgu malzemesi olarak bilinir. Metal tozların birbirine karıştırılması sonucu elde edilen bu özel alaşım, ağız ve diş tedavisinde kullanılan dolgu malzemesi olarak olmazsa olmaz bir göreve sahiptir. Demirden başka her madde cıva ile bir araya getirildiğinde diş dolgusu olarak boşlukları doldurmak için kullanılabilir.
Bu oluşum ortaya çıkarken yaklaşık %40 ve %50 sinde kullanılan cıva, metal olan malzemelerin birbirine bağlanması ve çok dayanıklı bir dolgu malzemesi ortaya çıkması konusunda etken madde olarak görev alır.Yaklaşık 1833 yılında içerik olarak bugünkü haline çok yakın bir şekilde kullanıma sunulan amalgam dolgu arka bölgede yer alan dişlerde çiğneme basıncına güçlü bir şekilde karşı koyabilme, düşük maliyet ve uzun ömürlü olması gibi pozitif yönleriyle dikkat çekmiştir. 150 yıldan fazladır geliştirilmeye devam edilerek aktif şekilde kullanılmaya devam eden amalgam dolgular, birçok dişin korunmasını ve diş kaybının önlenmesini sağlayarak ağızda tutunmasını sağlamıştır.
Diğer tüm restoratif maddelerde olduğu gibi amalgam dolgularda çevre dokularla sürekli olarak bir etkileşim halindedir. Bu kurulan etkileşim mekanik, biyolojik, kimyasal, termal ve elektriksel bir takım etkenlere maruz kalır. Bu durumun bir sonucu olarak restorasyon sonrası bir takım farklılıklar meydana gelerek çevre dokular bu olaylardan etkilenmeye başlar. Elektrokimyasal reaksiyonlar sebebiyle ortaya çıkan bu yapısal anlamda bozulmanın bir sonucu olarak metal iyonlar, bazı mekanik kuvvetlerin etki etmesi üzerine amalgam restorasyonlardan ayrılmış olan küçük amalgam parçacılıkları ağız içine bırakılır. Bu sayede cıvada ağız yoluyla buhar şeklinde giriş yapmış olur. Metalik atıklar ve metal iyonları ise bu aşamadan sonra yumuşak dokularla etkileşime girmeye başlar.
Bu korkunun temel sebebi ise amalgam dolgunun temel maddesi olarak kabul edilen civa maddesidir.
Birçok farklı metalde olduğu gibi, cıva da gerekli şartlar altında kullanılmadığında tehlike arz eden bir maddedir. Cıva esasında çevremizde sürekli olarak var olan ve hava, su ve gıdalar aracılığı ile insan vücuduna bir şekilde girer. Gıdalarda ve içme suyunda yer alan cıva kaynağı, genel olarak organik civa ve inorganik civa bileşikleri şeklindedir. Amalgam dolgu da var olan olan cıva ise dişteki çürükler diş hekimi tarafından yok edildikten sonra, oluşan boşluğa amalgam maddesi yerleştirilmesi durumunda ya da dolgunun ağız içerisindeki kullanım ömrü aşamasında gibi farklı nedenlerle aslında bir şekilde vücuda giriş yapmıştır.
‘’Amalgam dolgu zararlı mıdır’’ sorusu dolgu yapmak üzere olan hastaların aklını karıştırır. Kulaktan dolma gerçekliği olmayan amalgam dolgu zararları nedeniyle bu işlemden korkan kişi sayısı vardır. Amalgam dolgular içerisinde yer alan cıva maddesi herhangi bir zehir içermez. Ayrıca metal malzemelerle birleştirildiğinde kimyasal yapısı tamamen değişeceğinden tamamen insan sağlığına zarar vermeyen bir hal alır. Yapılan detaylı araştırmalar sonucu civanın insan sağlığı üzerinde herhangi bir zararı olmadığı sonucuna varılmıştır. Amalgamlar çıkarıldığında, civanın sebep olduğu düşünülen birkaç rahatsız durumda iyileşme görüldüğü iddia edilse bile bilimsel olarak bu durum kanıtlanamamıştır.
Amalgam dolgu ekonomik bir dolgu yöntemi olarak karşınıza çıkar. Zararsız olan bu madde aynı zamanda uzun süre kullanılabilir olduğundan diş hekimleri tarafından ilk tavsiye edile kompozit dolgu şeklinde karşınıza çıkar. Yapılan araştırmalar sonucu her yıl bir milyardan fazla kişinin amalgam dolgu yaptırdığını ispatlar niteliktedir.
Altın, beyaz ya da porselen dolgular maliyet olarak hem daha fazla olan hem de zaman ve dikkat isteyen yöntemler olarak bilinir. Amalgam dolgular ise bu maddeler ile kıyaslandığında son derece kolay ve kısa bir süre içerisinde uygulanabilir. Ayrıca altın dışındaki hiçbir dolgu maddesi amalgam dolgu kadar uzun ömürlü bir kullanım konforu sunmaz.
Amalgam dolgu sadece cıvaya alerjisi olan kişilerde toksik etki yarattığı tespit edildiği takdirde kullanılmamalıdır. Bu durum ise çoğunlukla %1 ihtimalden bile daha düşük bir oranda karşılaşılabilir. Dişin yıpranma süresi göz önünde bulundurularak maddi açıdan da zora girilmemesi adına amalgam dolguları çıkarmamakta fayda vardır.
Her işlem gibi ağız ve diş sağlığı söz konusu olduğunda yapılan en ufak müdahale sonrası bile diş hekiminin önerilerine harfiyen uymak normal yaşama dönmek açısından en hızlandırıcı yöntemdir. Amalgam dolgu yaptırdıktan sonra da uzman doktorunuzun tavsiyelerine uyarak iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. Amalgam dolgu sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde sıralanabilir:
Amalgam dolgu dolatışıyla herhangi bir çevre kirliliği riski de son derece düşüktür. Bu veriler göz önünde bulundurulduğunda, amalgam dolguların kısıtlanmasına ya da ağız içerisinde yer alan eski amalgam dolguların mutlak surette değiştirilmesi gerektiğine dair herhangi bir zorunluluk olmadığı açıkça ortadadır.
Ağız ve diş sağlığı her bakımdan özen gösterilmesi gereken çok önemli bir konudur. Dişlere ve diş etlerine düzenli olarak bakım yapılmadığı ve belirli periyodikler ile diş hekimine kontrole gidilmediği takdirde, ağız ve diş sağlığı tehlike altında demektir. Etkin bir diş temizliği için düzenli olarak diş fırçalamak kadar farklı alternatif yöntemleri uygulamakta gerekebilir. Bu nedenle hangi aşamada ne tür bir uygulama ile diş bakımı yapılması gerektiğini ancak diş hekiminizle sürekli kontrol halinde olduğunuzda doğru bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Diş hekimi seçimi kadar hangi diş kliniğine gittiğinizde çok önemlidir. Dişlerinizi emanet ettiğiniz klinikte rahat ve huzurlu bir ortama sahip olmak, dişçi koltuğuna gönül rahatlığı ile oturmanızı sağlayan ilk adımdır. Bu anlamda Dentaliva aradığınız üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışını bulabileceğiniz son derece nitelikli bir diş kliniği olarak karşınıza çıkar. Uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesi ve hastalarına verdiği değerle ön plana çıkan Dentaliva personelleri, güler yüzlü ve hastalara güven ortamı oluşturma prensibi ile çalışmalarını sürdürür.
Her türlü diş tedavisi, dolgu, diş çekimi gibi hizmeti rahatlıkla bulabileceğiniz Dentaliva’ya uğramadan dişlerinize herhangi bir işlem yaptırmak için karar vermeyin. Uzman diş hekimlerinin nitelikli yönlendirmeleriyle ağız ve diş sağlığınızı kontrol altında tutabilir, Dentaliva güvenli ortamında diş sağlığınız için gerekli adımları atabilirsiniz. Dentaliva, rahatlıkla gülümsemenin ilk adımı olmaya devam ediyor.