Bize Ulaşın

Aşırı Diş Fırçalama Dişleri Sarartır mı?

Aşırı Diş Fırçalama Dişleri Sarartır mı?

Diş sararması ve dişlerde renk değişiminin en önemli sebeplerinden biri ağız hijyeni olduğundan, aşırı diş fırçalama dişleri sarartır mı? sorusu birçok kişinin aklına takılır. Dişleri fırçalamak ağız hijyenini sağlamanın en birincil yolu olduğundan, bu konuda bilinçli olmak aslında çok önemlidir. Bununla birlikte diş beyazlatmaya önem veren kişiler, diş sararmasının en temel sebebinin biriken plaklar olduğunu bilir. Ancak çok sert diş fırçalamak, dişlerin sararmasına neden olabilir. Çocukluk döneminden itibaren diş fırçalamanın ne kadar önemli olduğu ve diş beyazlatma işleminin ancak düzenli diş fırçalama ile mümkün olabileceği tavsiye edilmiştir. Bunun doğru bir şekilde yaparak diş minesinde ortaya çıkan sorunların ve diş renginin değişime uğramasının önüne geçmek mümkündür.

Aşırı derecede diş fırçalamanın dişleri sarartma nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Diş Eti Çekilmesine Neden Olabilir: Çok sert ya da sık bir şekilde diş fırçalamak, dişlerin sararmasına neden olabileceği gibi bir diğer neden olabileceği bir diğer olumsuzluk diş eti çekilmesidir. Dişin tabanında yer alan küçük ve ince diş eti dokusu tabakası, serbest olan diş eti sınırı olarak kabul edilir. Bu kısımda yer alan bölgeyi sert ya da yatak bir şekilde fırçalamak, eğer sert ve naylon diş fırçaları kullanılıyorsa diş eti sıyırmaların başlamasına ve dolayısıyla dil kökünün açığa çıkmasına sebep olabilir. Bu sayede dişlerin kök kısmı daha da sarı bir renge sahip olduğundan, dentin tabakasına benzediği için temizlenemez ve beyazlatılması mümkün değildir.
  • Diş Minesini Aşındırır: Aşırı derecede diş fırçalamak, diş minesinin sıyrılarak daha da sarı bir görünüme sahip olmasına neden olabilir. Diş minesinin aşınması çok kolay olmasa bile, bu her zaman için mümkün olan bir ihtimaldir. Eğer bu sorun ortaya çıkarsa, dişin dentin tabakası olarak adlandırılan ikinci tabaka açığa çıkmaya başlar. Dentin, iç kısmında tübüller olan canlı bir dokudan meydana gelir. Bu tübüller ise dişte bulunan sinir yapılarına bağlı olduğu için, mine ile korunmadığı takdirde asitli, şekerli ya da soğuk gıdalara karşı çok daha hassas bir duruma gelebilir. Bu durum diş sağlığınıza olumsuz bir etki yarattığından, bilinçli olmakta ve dikkat edilmesinde fayda vardır.

Diş sağlığına her ne kadar dikkat edilse bile, bazı zamanlarda istenmeyen diş sararmalarıyla karşı karşıya kalmak kaçınılmazdır. Bu sararmalar fark edilebilir bir hale geldiğinde, yapılan ilk müdahale ise sarı lekeleri temizlemek amacıyla dişleri daha fazla fırçalamaya çalışmaktır. Ancak daha sık bir şekilde diş fırçalamak, sanılanın aksine dişleri beyazlatmadığı gibi dişlerin altında yer alan sarı tabakanın daha fazla görünür olmasına neden olur.

Aşırı Diş Fırçalamak Zararlı mıdır?

Dişlerin dış tabaka kısmında bulunan kısım beyaz renkte olup, alttaki dentin olarak bilinen kısım sarı renklidir. Bu dış tabaka, bazı durumlarda çok sık fırçalanırsa aşınmaya maruz kalabilir. Bu durumda ise dentin tabakası görünür hale geldiğinden, sarı görüntü ortaya çıkar. Sert ve normalden daha sık bir şekilde diş fırçalamak bu sorunun çözülmesinden ziyade daha kötü sonuçlanmasına neden olabilir.

Birçok kişiye sert diş fırçalamanın dişleri daha beyaz gösterebileceği fikri doğru gibi gelebilir. Ancak çok sert hareketlerle diş fırçalamak sanılanın tam aksine beyaz diş tabakasını aşındırır ve dişlerin sararmış görünmesine neden olur. Dolayısıyla böyle bir durumda dişlerin normalden daha hassas olacağı da ifade edilebilir.

Dişte bulunan dış tabaka aşındıkça, sert fırçalama sayesinde diş etleri çekilerek diş kökü açığa çıkmaya başlar. Böyle bir durumda ise daha da sarı renkte olan dişin, kök kısmı sayesinde olduğundan da sarı görünmesi kaçınılmaz bir sondur. Bu süreç aslında doğal karşılansa bile, sararan dişlerinin yeniden bembeyaz bir gülümsemeye fırsat tanıması için diş beyazlatmak isteyen kişiler bunun için neler yapabileceğini merak eder. Dişin eski beyazlığına kavuşabilmesi için bir diş hekimine gidip birlikte bir tedavi planlaması yapmak gerekir.

Sararan dişleri yeniden eski beyaz görünümü kazandırmak için diş beyazlatma uygulamalarına başvurulabilir. Ancak eğer diş eti çekilmesi sorunu ile karşı karşıya kalındıysa, sararan dişlerin yeniden beyazlaması mümkün olmayacaktır. Bu gibi durumlarda diş eti çekilmesine yönelik bazı gerekli tedavi uygulamaları yapıldıktan sonra, sarı görünen diş tabakası kaplanabilir. Bu yüzden hastaların diş sararmasına neden olan etken, aslında nasıl bir tedavi planına ihtiyaç duyulduğunu belirleyen en önemli unsurdur.

Yanlış Diş Fırçalama Belirtileri Nelerdir?

Yanlış ve aşırı bir şekilde diş fırçalamanın en önemli belirtilerinden bir tanesi diş hassasiyetinin ortaya çıkmasıdır. Bir ayna karşısına geçerek dişleri tek tek incelemek ve sararma oluşup oluşmadığını kontrol etmek gerekir. Bu zamana kadar aşırı derecede diş fırçalamanın, dişe verdiği hasar nedeniyle diş sararması ve diş minesi aşınması ortaya çıkması kaçınılmazdır.

Dişleri en doğru fırçalama tekniği ise yumuşak kıllı bir diş fırçası tercihi yapmaktan geçer. Yumuşak kıllı bir fırça kullanarak nazik bir şekilde fırçalanan dişler, hem zarar görmez hem de daha rahat bir temizleme imkânı yakalayabilir. Eğer dişlerinizde bir sararma söz konusu olduğunu düşünüyorsanız, aşırı diş fırçalama yapmak yerine önce diş hekimine başvurmalı ve sağlık durumunuzu onunla görüşebilirsiniz. Bu sayede diş sararmasının altında yatan nedenleri tespit ederek, doğru tedavi yöntemi planlamak ve diş sararmasının önüne geçmek mümkün hale gelecektir.

Aşırı diş fırçalamanın neden olduğu sorunlardan biri de florür maddesine çok daha fazla maruz kalmaktır. Yetişkin bireyler için bu durum bir sorun teşkil etmese bile, çocukların sürekli olarak diş fırçalaması iyi olmayabilir. Çok fazla florür maddesine maruz kalmak, dişlerin renk bozulması yaşamasına ve lekelenmesine neden olabilir. Bu durum nedeniyle diş yüzeyinde çizikler, lekeler ya da çukurlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle aşırı diş fırçalamanın diş sorunlarına karşı savunmasız kalmanıza neden olabileceğini bilmenizde fayda vardır. Aşırı diş fırçalamanın önüne geçmek, en uygun diş fırçalama yöntemini kullanmaktan geçer. Bu durumda aşırı diş fırçalamayı önlemek adına alınabilecek önlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yemekten hemen sonra diş fırçalamaktan kaçınmak,
  • Yumuşak kıllı bir diş fırçası tercih etmek,
  • Hem florür hem de kalsiyum açısından zengin olan diş macunlarına yönelmek,
  • Tırnak yeme, dişleri kullanarak şişe açma gibi alışkanlıklardan vazgeçmek.

Diş fırçalamanın temel amacı, çürümeye neden olabilen plakları dişlerden uzaklaştırmaktır. Plakları yok etmek için sürekli ve sert bir şekilde fırçalama yapmak yerine, en verimli diş fırçalama tekniklerini kullanmanız tavsiye edilir. Bu teknikler sayesinde aşırı diş fırçalamaktan kurtulurken diğer yandan hoş görünmeyen diş sararmalarını yaşamaktan korunabilirsiniz.

Dişin yüzey kısmını dairesel hareketlerle nazik bir şekilde fırçalamak, yüzeyi temizlerken plakları çıkarmanın en sağlıklı yoludur. Elektrikli olan diş fırçaları bu dairesel hareketleri etkili bir şekilde yapmak konusunda oldukça başarılıdır. Aşağıda sıralanan adımları uygulayarak, aşırı diş fırçalamanın dişleri sarartır mı sorusunu sormaktan tamamen kurtulabilirsiniz.

  • Fırçayı 45 derecelik açı ile tutun,
  • Yumuşak kılları olan diş fırçaları tercih edin,
  • İleri geri olarak testere hareketi yapmak yerime dairesel bir fırçalama yapın,
  • Diş fırçalarken çok fazla baskı uygulamaktan kaçının,
  • Bu unsurlara dikkat ederek yapılan 2 dakikalık bir fırçalama süresi yeterli olacaktır.

Ağız ve Diş Sağlığınız İçin En Doğru Adres: Dentaliva

Ağız ve diş sağlığı söz konusu olduğunda, doğru bakım yöntemlerini düzenli bir şekilde uygulamak kadar, olası bir istenmeyen durum ortaya çıktığında alanında uzman bir diş hekimine zaman kaybetmeden başvurmak çok önemlidir. Diş sağlığı göz önünde bulundurulduğunda bir durum fark ettiğinizde vakit kaybetmek, sorunu ihmal etmek ve dikkate almamak diş kaybına varan sorunlar yaşamasına neden olabilir. Bu konuda alanında uzman ekibiyle nitelikli diş hekimliğinin tek adresi olan Dentaliva, ağız ve diş sağlığınızı en az sizin kadar önemseyen bir klinik olarak karşınıza çıkar. Her türlü tedavi yöntemini güven, konfor ve aile sıcaklığı ile uygulayan diş hekimleri ve personellerimiz için öncelikli olan hasta memnuniyetidir.

Ağız ve dişlerinizde ortaya çıkan, yeni başladığını fark ettiğiniz en ufak sorunda bile başvurabileceğiniz Dentaliva, hasta odaklı geliştirdiği nitelikli hizmet anlayışı sayesinde bu alanda en iyisi olmaya ve başarısıyla her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam eder. Sizde ağız ve dişleriniz için en ihtiyaç duyduğunuz tedavi planını büyük bir özveriyle uygulayan Dentaliva güvencesini deneyimlemek için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ağız ve diş bakımı ile her türlü ihtiyaç duyulan diş tedavisi konusunda Dentaliva tercih edebileceğiniz en doğru adrestir.

İletişim Formu
Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
+90 530 840 54 82
Bize Sorun!
Randevu Formu