Diş tedavisi görenler açısından; ağız, diş ve diş teli bakımı son derece önemlidir. Ağız bakımının düzenli ve olması gerektiği gibi yapılmadığı durumlarda; diş çürükleri, ağız kokuları ve diş eti iltihaplanmaları gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu tip sorunların yaşanmaması adına diş teli kullananların ağız bakımlarında çok daha fazla dikkat etmesi gerekir.
Eğer ortodonti tedaviniz kapsamında diş teli kullanıyorsanız, bakımı konusunda dikkat etmeniz gereken bazı konular vardır.
Diş teli bakımında şu noktalara dikkat etmeniz gerekir;
Diş telinizin, ağzınızın ve dişlerinizin bakımı açısından düzenli bazı uygulamaları gerçekleştirmeniz gerekir. Bunun yanı sıra bazı yiyeceklerden ve içeceklerden de uzak durmanız gerekir. Düzenli bir bakım ve bazı kriterlere uymanız tedavinizin başarı oranını da artıracaktır.
Diş hekimleri genel olarak dişlerin her gün sabah ve akşam olmak üzere iki kere fırçalamanız gerektiği belirtir. Buna karşın diş teli kullanıyorsanız, her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamanız gerekir. Bu alışkanlığı kazanmadığınız takdirde, yemek parçaları diş tellerinin arasına yerleşebilmektedir. Bu durum ağız ve diş sağlığı açısından ciddi sorunlara yol açabilir.
Diş teli kullananlar, dişlerini kısa fırça darbeleriyle fırçalamalıdır. Her dişin yüzeyi sırasıyla ve tek tek fırçalanmalıdır. Dişler fırçalanırken diş etleri de hafif bir şekilde fırçalanabilir.
Dişlerin fırçalanması kadar, diş fırçası ve macunu seçimi de oldukça önemlidir. Diş teli kullanıyorsanız genel olarak elektrikli fırça kullanmamanız gerekir. Eğer hekiminizin de uygun görmesiyle elektrikli fırça kullanacaksanız, yavaş moda ve uç kısmı yuvarlak fırçaları tercih etmelisiniz.
Diş macunu konusunda ise florür seviyesinin bin ppm üzerinde olmasına özen göstermelisiniz. Florür fiş minesinin güçlenmesi ve çürük oluşumunun engellenmesi konusunda önemli bir faktördür. Buna karşın hassas bir diş eti yapısına sahipseniz daha az duyarsızlaştıracak etki yaratan macunlara yönelebilirsiniz.
Diş teli bakımı açısından florür içeren bir gargara kullanmak oldukça önemlidir. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra ortalama 1 dakika boyunca florür içeren bir ağız bakım suyuyla gargara yapmak, ağız bakımınıza fayda sağlayacaktır. Gargara işlemini uykudan önce yapmanız, hijyen açısından yeterli olacaktır.
Diş teli bakımı özen isteyen bir süreçtir. Tel bakımında diş iplerinden yardım alabilirsiniz. Diş teli kullananlar için özel üretilmiş bazı diş ipleri de bulunmaktadır. Bu tellerden herhangi birini kullanabilirsiniz.
Dişlerinizin arasında kalan besin parçalarını temizlemek ve plak oluşumunu engellemek için günde bir kez diş ipi kullanmak faydalı olacaktır. Bununla birlikte diş ipi kullanımında aşırı kuvvet uygulamamalısınız. Diş ipi kullanırken, kullanım talimatlarına uymalısınız.
Eğer diş teli kullanıyorsanız ve hijyenini tam olarak sağlamak istiyorsanız bazı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Bu yiyecekleri mümkünse hiç tüketmemelisiniz ancak tüketimi kısıtlamak da fayda sağlayacaktır. Patlamış mısır ve kabuklu yiyecekler gibi gıdaların yanı sıra sert gıdalardan da uzak durmalısınız. Bu yiyecekleri tüketeceğiniz zaman çiğneme hareketini kısıtlamanız gerekir.
Yapışkan özelliği bulunan gıdalardan uzak durmanız gerekir. Bu gıdalar diş teline yapışabilir. Bu tip yapışkan özelliği bulunan gıdaları diş telinden temizlemek oldukça zordur. Bu sebeple ağız ve diş bakımınızı tam anlamıyla gerçekleştirebilmeniz için bu tip gıdaları tüketmemelisiniz. Yine normalde de uzak durmanız gereken asitli içecekleri tüketmemelisiniz
Meyve sebze tüketirken de dikkatli olmalı ve mümkün mertebe küçük ısırıklarla tüketmelisiniz. Bu sayede parçacıkların diş tellerinde birikmesini önleyebilirisiniz.
Alacağınız bazı küçük önlemler ve düzenli bir bakım sayesinde diş teli kullanarak gerçekleştirdiğiniz tedavinin daha başarılı olmasını sağlayabilirsiniz.