İmplant; çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek olması amacıyla uygulanan yapay diş kökleridir. Eksik dişlerin yerine uygulanan, yaşam boyu kullanılabilecek uzun ömürlü olan bu yapay kemiklerin üzerinde uygulanan hareketli ya da sabit protezler sayesinde hatanın çiğneme fonksiyonunu ve estetiği yeniden kazandırılır. Diş implantı, ağızda yaşanan diş eksikliğinde ya da dişleri tamamlamak için çene üzerine yerleştirilen vida ya da vidalar yardımıyla yapılabilir. Eksik olan dişler ise tam olarak bu vidaların üzerine yerleştirilir. İmplant, tek bir diş için uygulanabilir tedavi yöntemi olurken, aynı zamanda uzun diş boşluklarında da kullanılabilir. Kişinin kemik yapısının sağlam olması ve diş eti sağlığı gibi etkenler implant tedavisinde başarı elde etme konusunda etkilidir.
Diş implantı; kişinin dişlerinin görünümünü ve çiğneme yeteneğini daha iyi hale getirme amacıyla eksik bir dişin kök kısmında ait yapının vida benzeri bir yapay diş kökü ile uygulanmasıdır. Eksik dişi tamamlamak için kullanılan bu yöntem hasta için birçok avantajı beraberinde getirir. Mukoza ya da periostun atına ve kemiğin iç kısmında diş kökü görevi görecek bu yapı yerleştirilir.
Birçok insan ağız ve diş sağlığı ile alakalı birbirinden farklı sorunlar yaşayabilir. Diş çürüğü; diş ve diş etine bağlı ya da farklı bir yaralanma sonucunda istenmeyen diş kayıplarının yaşanmasına neden olabilir. Bir diş kaybı durumunda diş implant tedavisinin kullanılması, eksik diş tedavisinde kullanılan, çene kemiğine yerleştirilen titanyumdan üretilen vidalama şeklinde bir tıbbi yöntemdir. Dental implant olarak da isimlendirilen bu implant tedavisi, dişin vida kullanılarak vida ile çene kemiğine tutturulmasından dolayı halk arasındaki ismiyle ''vidalı diş'' olarak da nitelendirilir. Titanyum, vücut ile uyum sağlayabilen bir malzeme olduğundan implant tedavisinde başarı oranı da son derece yüksektir. Tek dişi eksik olarak hastalardan, tüm dişleri eksik olan hastalara kadar uygulama alanı son derece geniştir. Diş implantı, diğer tedavi seçeneklerine ayrı olarak ağızda yer alan diğer dişleri etkilemez. Doğal diş olarak görünmesi ise oldukça avantajlıdır. Konuşmayı, gülmeyi ya da yemek yemeği olumsuz anlamda etkilemez.
İmplant tedavisi; hastanın çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek olması amacıyla uygulanan bir yapay diş köküdür. Eksik olan dişlerin yerine uygulanan, uzun süre kullanım imkânı sunan ve hayat boyu sorunsuz kullanılabilen bu yapay köklerin üzerine yapılan sabit ya da hareketli protezler, hastanın estetik diş hayalini ve çiğneme fonksiyonunu yerine getirme konusunda başarılıdır.
Diş implantının uygulanması için 5 adımın yerine getirilmesi gerekir. Bu adımlar şu şekilde sıralanabilir:
Muayene: Bu aşamada hastanın genel sağlık ve diş muayenesinin gerçekleştirilmesi gerekir. Eğer hastanın genel sağlık durumu implant tedavisi için uygunsa, çekilecek özel bir röntgen ile ağızda yer alan dişlerin durumu da dikkate alınarak, kullanılacak implantın uzunluğu ve tipine diş hekimi karar verebilir. Bu aşamada implanta ve sonrasında implant üzerine yapılacak proteze karar verecek olan hekimin deneyimli olması son derece önemlidir,
Operasyon: İmplantın yerleşme işlemi lokal anestezi kullanılarak yapılır. İşlem uygulanacak olan implant dişlerin sayısına bağlı olarak 30 ve 90 dakika arasında sürer,
İyileşme süreci: İmplant yerleştirildikten sonra, kemikle yeterince bütünleşmesi için belli bir zaman geçmesi şarttır. Bu süre ise ortalama 3 ile 6 ay arasında değişir. İyileşme sürecinde gerekli olduğu takdirde hastaya geçici bir protez uygulanabilir. Hasta, uygulanan bu implant dişlerin üzerinde çok yüklenmeden normal şekilde beslenmeye devam eder. İyileşme sürecinde implant dişleri uygulayan diş hekimi belli aralıklarla hastayı kontrole çağırır ve gerek gördüğü takdirde yeni bir röntgen isteyebilir,
İmplantın üst yapısının yerleştirilmesi: İmplantlar genel olarak iki parçadan meydana gelir. Birinci parça çene kemiğine yerleştirilen silindir şeklinde bir parçadır. Protez yapım aşamasında kemik içerisinde bulunan birinci parçayla uyumlanan abutment ismi verilen ikinci bir parça söz konusudur. İyileşme süreci tamamlandıktan sonra, birinci parçanın etrafı da tam anlamıyla sağlıklı kemikle sarıldıktan sonra üst yapı yerleştirilebilir,
Protezin yapılması: Üst yapının ölçülerinin alınmasından sonra, protez bilinen yöntemler kullanılarak bitirilir.
Eksik dişin ön kısmında, arkasında ve karşısında yer alan dişler zaman içerisinde eksik olan diş bölgesini kapanmaya başlar. Eksik diş bölgesinin karşısında bulunan diş ise uzamaya başlar, yanındaki dişler eksik diş bölgesine doğru yatar. Bu şekilde dişlerin ağızdaki pozisyonlarının bozulmasından kaynaklı eksik diş bölgesinin yanındaki ve karşısındaki dişlerde hijyenin yeterince sağlanamaması, diş eti sorunları, diş çürükleri ve sonucunda diş kaybına neden olur. Bunun yanı sıra çiğneme fonksiyonu da büyük ölçüde zarar görür ve çene ekleminde çeşitli problemler ortaya çıkabilir.
İmplant tedavisi ise son derece güvenilir bir uygulama olarak bilinir. İmplant üzerine yapılan protezleri gerçek dişlerin yerini alır çok doğal bir yapı oluşturur. Eksik dişlerin bu yöntem kullanılarak tamamlanması sürecinde sağlıklı dişlere dokunulmamış olur. Tüm protezlere göre daha uzun ömürlü olduğu söylenebilir. Bu yüzden diş kayıplarının etkileri fizyolojik olduğu kadar psikolojik de olacaktır. İmplant ise doğal dişlerin yerine geçen çok önemli bir uygulama olarak, diş kayıplarının neden olabileceği her türlü soruna en sağlıklı ve kesin çözümü getirir.
İmplant tedavisi aşamaları, 5 alt madde ile incelenir. Diş tedavisine başlamadan önce gereken ön tanının yapılması gerekir. İşleme geçilmeden önce ise ağız hijyeninin en iyi şekilde sağlanması hedeflenir. Tedavi için ilk aşama, implantı çene kemiğine yerleştirme şeklindedir. Titanyum malzeme kullanılarak üretilen bu vidalar çeneye yerleştirilerek ortalama 3 aylık bir süre içerisinde implat ve çenenin birleşmesi beklenir. Sonrasında ise ikinci aşama olan titanyum vidaların üzerine diş malzemesini yerleştirme kısmında geçilir. Hastan talebine ve uygunluğa bağlı olarak porselen ya da zirkonyum diş tasarlanır. Bu protez dişler sayesinde ilk olarak yapıştırma ya da vidalama yöntemleri kullanılarak hasta üzerinde bir prova gerçekleştirilir. Sonrasında ise implantlar tam anlamıyla yerine yerleştirilerek tedavi tamamlanmış olur.
Diş implantı uygulanması gereken durumlar şu şekilde sıralanabilir:
İmplant; eksik olan dişlerin estetik güzelliğini ve işlevsel kullanımını yeniden yerine getirmek için çene kemiğine yerleştirilen bir yapay diş kökü olarak nitelendirilir. İmplant vidaları belli bir genişliği ve kalınlığı olan yapılar olarak karşınıza çıkar. Bu yüzden implant konulması hedeflenen alanda çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek genişlik ve yüksekliğe sahip olması gerekir.
Kemiğin sahip olduğu kalite, implant tedavisinin başarısını etkileyen çok önemli bir faktördür. Aynı zamanda tedavi öncesinde ve implant ağızda kaldığı süre içerisinde diş etlerinin tam anlamıyla sağlıklı olması çok önemlidir.
İmplant tedavisinde başarıyı etkileyen ve çok önemli olan bir diğer etken ise hastanın kemik yapısıdır. Kişi implant için ideal olan bir kemik yapısına sahip olmak zorundadır. Kemik dokusunun tespit edilmesi ve sonraki aşamada implant planlamasına geçilmelidir. İmplant uygulaması öncesinde mutlaka alanında uzman bir klinik ve radyolojik muayenenin yapılması şarttır. İmplant tedavisi için eğer kişinin genel sağlık durumu ve kemik yapısı uygunsa bir üst yaş limiti söz konusu değildir. Bu noktada sağlık, yaştan çok daha önemli kabul edilen bir kriterdir. İmplant uygulaması yalnızca daha kemik gelişimi tam olarak sona ermeyen genç hastalarda tercih edilmez.
İmplant süreci yapılacak dişlerin sayısına bağlı olarak değişebilir. Günümüz şartlarında gelişmeye devam eden teknoloji ile beraber tedaviler çok kısa süre içerisinde tamamlanır. İmplant dişlerin yerleştirilmesinden sonra oluşan ağrı, normal diş çekiminden sonra duyulan ağrıdan farklı değildir. Tedavisinin sorunsuz tamamlandığı durumlarda hastalar implantların varlığını bile hissetmeyecek kadar rahat olabilir. İmplant uygulaması sırasında hastanın isteğine göre lokal ya da genel anestezi uygulanabilir. İmplant tedavisinden önce ve bu dişler ağızda kaldığı sürece diş etlerinin çok sağlıklı olması gerekir. İmplantların kemikle tam olarak birleşmesini sağlamak amacıyla iyileşme dönemi olan 3-6 aylık süre boyunca implant üstüne gelen yüklerin en aza indirgenmesinin sağlanması önemlidir.
Özellikle implant tedavisinde erken dönem iyileşmesi sırasında sigara kullanımı, enfeksiyon oluşum riskini artırır. Bu yüzden tedavi sürecinde sigara kullanımından kaçınmak gerekir. İmplantların ömrü ise birçok farklı unsura bağlı olarak değişebilir. Hastanın ağız ve diş sağlığını korumak için genel bakımını sağlaması implantların ömür boyu kullanılmasını sağlar. İmplantın ömrü açısından doğru şekilde günde 2 defa fırçalanması, diş ipi ve ağız gargarasının düzenli olarak kullanılması işe yarayabilir.
İmplantlar; ağzında yer alan organizmalar açısından herhangi bir yan etkisi bulunmayan maddelerden yapılmış ve yıllar boyunca uzun araştırmalara tabi tutulmuştur. Bunlar ise genel olarak titanyum gibi metal malzemeler olup, hiçbir şekilde canlı organizma parçasının olmadığı bir diğer maddedir. Bu nedenle vücut bu maddeye karşı antigen olup, böbrek ve kalp nakillerinden olduğu gibi implantı reddetme gibi bir durum söz konusu olmaz. İmplant uygulaması yapacak olan diş hekiminin bu konuda deneyimli olması son derece önemlidir. Diş hekiminin konusunda deneyimli ve eğitimli olmasın dikkat etmekte fayda vardır. İmplant kararı verildiği takdirde, bu konuda çok iyi bir araştırma yapılarak en doğru hekimin bulunması şarttır.
İmplant diş fiyatları birçok farklı etkene bağlı olarak değişir. Vidalı implant fiyatları, zirkon diş fiyatları ya da vidalı diş implant fiyatları tamamen birbirinden farklıdır. İstanbul implant fiyatları konusunda cazip seçenekler sunan diş kliniklerinin tercih edilmesi önemlidir. Eksik diş tedavisi fiyatları üzerinde etkili olan etkenler ise implant yaparken kullanılacak malzeme, implant uygulanacak bölgenin zorluğu, uygulayacak kişinin deneyimli olması ve uygulanacak yerin lokasyonu olarak sıralanabilir. Tüm bu detaylar göz önünde bulundurulup hesaba katılarak diş implantı fiyatları için net bir fiyat belirtmek mümkün olabilir.
İmplant uygulaması; sağlam, güvenilir ve rahat bir tedavi şeklidir. İmplantlar üzerine uygulanan protezler, gerçek dişlerin yerini alarak kişinin ağzında en doğal görünümü oluştururlar. Eksik olan dişlerin tamamlanması sürecinde ise sağlıklı dişlere hiçbir şekilde dokunulmamış olur. Bütün dişleri protez yapma işlemine göre daha uzun ömürlü olduğu söylenebilir. Normalde yaşanan diş kayıplarının etkileri fizyolojik olduğu kadar psikoloji de ortaya çıkar. İmplant ise doğal dişlerin yerine geçen bir özel uygulama olarak, diş kayıplarının neden olabileceği her türlü soruna karşı en sağlıklı ve kesin tedavi seçeneği olarak değerlendirilebilir.
Her hasta için iyileşme süresi farklı olabilir ve birkaç faktör tarafından etkilenebilir, örneğin implant vidasının konumu, hastanın genel diş ve oral sağlığı, implant vidasının tipi ve uygulama tekniği.
Takılan implant tedavisinin ömrünün uzun olması ve doğru yapılabilmesi için implant üzerine yüklemenin doğru zamanda ve kurallara uygun şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. İmplant ile kemiğin kaynaşması 3 ay sürebilmektedir. 3 ayın sonunda implant vidasına dişler takılmaya başlanmaktadır.
İmplant tedavisi ile ilgili süreçleri doğru ve güvenilir bir şekilde tamamlamak için Dentaliva Diş Kliniğinin uzman hekimlerine güvenebilirsiniz. Web sitemiz üzerinden kolayca randevu alabilir, tedavinize başlayabilirsiniz.
Diş kayıplarının ya da ortaya çıkan çeşitli travmaların sonucunda fizyolojik açıdan oluşan kemik erimeleri, çene kemiğinin seviyesinin ve hacminin azalmasına sebep olabilir. Bu durum ise uygulanacak olan protezin işlevini tam anlamıyla yerine getirmesine engel olur. Bunun sonucunda ise konuşma ve çiğneme fonksiyonlarında sorunlar yaşanması kaçınılmazdır.
İmplant tedavisinde ilk muayene hastanın bu tedavi sürecine uyumlu olup olmadığını anlamak için önemlidir. Alanında uzman diş hekimleri, ağız içini detaylı olarak muayene eder. Diş etleri, alt ve üst çene, dişlerin genel durumu gibi unsurlara bağlı olarak hastanın implanta uygun oluşu incelenir. Muayene sonrasında ise tedavi planına geçilir.
İmplant tedavisinde işlem süresi yapılacak olan implant sayısına ve kemikte yapılacak farklılıklara göre değişiklik gösterir. Bu bağlamda ise ortalama bir implant tedavisi, implant başına 10 dakika gibi bir sürede ağız içerisinde yerleştirilebilir.
Hastalara uygulanan implant tedavisinde gereken teşhis ve planlamalar yapıldıktan sonra vida yerleştirilir. Sonrasında ise protez hazırlığına geçilir. Hastanın kişisel zevkleri ve ağızda bulunan dişlerin durumu dikkate alınarak bir protez tasarlanır. Ağız içinin ölçüsü alınır ve diğer dişlerle uyumlu görünecek renge karar verilir. Sonrasında ise hastanın mevcut olan dişlere uygun olacak şekilde protezleri hazırlanır.
Dikişli implant; dişi eti kısmına bir kesi açılarak kemiğe ulaşılan ve sonrasında vidalama yöntemi ile yapılan bir uygulamadır. İmplant yerleştirildikten sonra dikiş atılır ve bu alanda işlem tamamlanmış olur. Operasyon sürecinin tamamen bitmesi ise tamamen hastaya ve uygulanan implant sayısına bağlı olarak değişiklik gösterir.
İmplant tedavisi sürecini sağlıklı ve verimli bir şekilde geçirmek için hastaların klinik seçiminde titiz davranması gerekir. Bu sayede hayal edilen sağlıklı dişlere sahip olarak, estetik bir gülüşe kavuşmak mümkün olur. Dentaliva; söz konusu ağız ve diş sağlığı için etkili tedavi yöntemlerini hayata geçirmek olduğunda her zaman üst düzey kalite standartlarında çalışmalara imza atan nitelikli bir kliniktir. Uzun süredir bu alanda verdiği nitelikli hizmetler sayesinde büyümeye ve gelişmeye devam eden kliniğimizde çalışan uzman diş hekimleri ve güler yüzlü personeller sayesinde beklentilerinizi karşılayan diş tedavilerini hayata geçirebilirsiniz. Dentaliva; sağlıklı dişlere sahip olmanız için çalışmaya devam eder.
All on 6 dental uygulaması; aşırı derece kemik kaybı sorunu yaşayan hastalar için protezin sabitlenmesi prensibi ile ön plana çıkan ve hastalar için avantaj sağlayan çok önemli bir tedavi tekniği olarak karşınıza çıkar.
Subperiostal implantlar, özellikle çene kemiği yetersiz kalan hastalara uygulanan bir tedavi yöntemi olarak karşınıza çıkar.
All on four uygulaması, aşırı düzeyde kemik kaybı olan hastalarda, protezin sabitlenmesi prosedürüne dayanan bir tedavi tekniğidir.