İmplant diş bakımı nasıl yapılır sorusu, günümüzde çok fazla merak edilen konulardan biridir. İmplant diş protezlerinde bakım işlemini iki şekilde değerlendirmek mümkündür. Eğer implant sabit ise doğal olan dişlerde olduğu gibi imlpamtların üzerine takılan dişleri de düzenli olarak fırçalamak gerekir. Diş bakımı ağız ve diş sağlığını koruma altına almak açısından son derece önemlidir. Özellikle dişlerde gerçekleştirilen komplikasyonlar, tedaviler gibi çeşitli işlemlerin ardından ağız bakımının daha önemli hale gelmesini sağlar. İmplantlı dişin bakımı da bunlardan biri olarak karşınıza çıkar. İmplant diş tedavisi sonrasında, dişlerin temizliği son derece önemlidir.
Dişlerine implant yaptıran kişiler, uzun süre boyunca düzgün ve sağlıklı şekilde bu dişleri kullanmayı hedefler. Bakım ve temizliğin düzenli şekilde yapılması da implantlı dişlerin ömrünü uzatan çok önemli etkenlerden biridir. Diş sağlığını koruyan ve temizliğini gerçekleştiren operasyonların, diş ömrünü uzattığını ifade etmek mümkündür.
İmplantlı dişlerin düzenli olarak bakımı yapılmalıdır. Bu bakımın asla ihmal edilmemesi önemli bir konudur. Bunun için bu dişlere özel diş hekiminizin önereceği özel bakımları gerçekleştirebilirsiniz. Diş hekiminin ayrıntılı şekilde anlattığı bu özel bakımı eksiksiz şekilde uygulamanız gerekir.
İmplantlı dişlerin bakımı, klasik olan diş bakımından çok da farklı değildir. Ancak ulaşılması daha zor olan bölgelerin olmasından kaynaklı, daha dikkatli gerçekleştirilmesi gereken bir işlem olduğu söylenebilir. Dişlerin mutlaka düzenli olarak fırçalanması ve günde en az iki defa dişleri fırçalamayı ihmal etmemek şarttır. İmplant yapılan bölgede arayüz fırçası kullanımı çok önemli olduğundan tavsiye edilir. Özellikle diş ipi kullanmak, implantlı dişlerin temizliği konusunda fayda sağlar. Mekanik diş temizleme olarak değerlendirilebilen diş ipi kullanımı son derece faydalıdır. Bu noktada yemek atıklarının temizlenmesinde çok etkilidir. Diş ipi kullanımı aynı zamanda diş eti sağlığı konusunda fayda sağlar. Eğer protez vidalı bir diş üstü hareketi yapıldıysa, bu aşamada mutlaka implantın üst yapılarının düzenli olarak fırçalanması gerekir. Düzenli olarak diş bakımının yapılması çok önemlidir ve asla ihtimal edilmemelidir. Rutin kontrollerinin gerçekleştirmeyi unutmamalısınız.
Her cerrah, uygulamada olduğu gibi, implantların iyileşmesi için biraz zaman geçmesi gerekir. İyileşme sürecini daha hızlı hale getirmek için diş hekimin talimatlarına uygun olan ve ameliyat bölgesini tahriş etme ihtimali bulunan her şeyden kaçınmak gerekir. Diş implantı sonrası ağız ve diş bakımı genel olarak şu aşamalardan oluşur:
İmplant dişlerin bakımı; diş tedavisi sonrasında üzerinde hassasiyetle durulması gereken çok önemli bir konu olarak karşınıza çıkar. İmplant, diş kökünün yerine çene kemiği üzerinde tutturulan yapay bir diş kökü olduğundan, implant işlemi tamamlandıktan sonra hasta implant üzerine kendi beğeneceği türde ve modelde dişler monte edilmesini isteyebilir Bu kaplama; zirkonyum ya da kaplama türünde bir ürün olabilir. implant, hastaya birçok açıdan önemli avantajlar sağlar. Diş eksikliğinin hem sağlık hem de estetik açıdan çok büyük problemler yaşanmasına neden olabilir.
Sorunsuz şekilde yeme ve içme faaliyetlerinin gerçekleştirilememesi, diş eti sarkmaları, diğer dişlerin aralarının bozulması, kayması, implant yerine konulan çeşitli protezlerden kaynaklanan sorunların oluşması, yüz ve gülüş estetiğinin bozulması, sindirim ve kalp sorunlarına yol açması, çene kemiği erimesi, konuşma bozukluklarının yaşanması gibi birçok soruna yol açar. Bu yüzden implant diş tedavisinden sonra implant bakımı üzerinde hassasiyetle durulması çok önemlidir. Doğru adımların atılması, ağız ve diş sağlığını implant tedavisi sonrasında koruma altına alma yolunda atılacak adımlar arasında yer alır.
Diş eksikliğinin yerini doldurmak, çatlamış, bozulmuş ya da sağlıksız dişleri tedavi ettirmek için en uygun yöntemlerden biri implant tedavisidir. İmplant diş sayesinde çok daha sağlıklı ağız ve dişlere sahip olabilirsiniz. İmplant dişler, doğal dişlerle aynı görevi yerine getirmek için çok uygundur. Isırma, çiğneme ya da diğer farklı çene hareketleri sırasında herhangi bir sıkıntı çıkarmazlar.
Herhangi farklı bir nedenden kaynaklı çektirmek zorunda kaldığınız ya da çektireceğiniz dişlerinizin yerini implant diş tedavisi sayesinde doldurabilirsiniz. İmplant dişler, doğal dişler gibi çeşitli diş eti hastalıkları ile karşı karşıya kalmasına neden olabilir. Bu yüzden implant dişlerin bakımı düzenli olarak gerçekleştirmeniz gelir.
İmplant diş bakımına, diş köküne diş protezinin yerleştirilmesinden hemen sonra başlanması gerekir. İmplant tedavisi sonuçlandıktan sonra, hastaların diş etlerinde ilk dönemlerde bazı kanamalar meydana gelebilir. Bu kanamaların önüne geçmek için tampon yapılabilir. İmplant tedavisi sonrasında ise ilk 2 saat içerisinde hiçbir besin tüketilmemesi şarttır. Ayrıca ilk 48-72 saat boyunca arıcı soğuk ya da aşırı sıcak besinlerin tüketilmesinden kaçınmakta fayda vardır. Tedavi sonrasında diş etlerinde çeşitli şişmeler meydana geldiğinde, buz tedavisi uygulanarak bu şişliklerin indirilmesi gerekir.
İmplant dişlerde de doğal dişlerde olduğu gibi bakteri ve plak oluşumu ya da iltihaplanmalar ortaya çıkabilir. Bu yüzden ağız ve diş hijyenine, implant dişe sahip olan kişilerin daha fazla özen göstermesi ve doğal dişlere olduğu gibi düzenli bakım yapması tavsiye edilir.
İmplant diş bakımı yaparken, dişleri fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanımına ve gargara yapmaya alışılmalıdır. Özellikle elektronik diş fırçası kullanmak, ağız ve diş temizliğini gerçekleştirmek için diş fırçalarıyla kıyaslandığında çok daha yardımcıdır. Çünkü bu diş fırçalarının oluşturduğu titreşimler, diş eti çizgisinin alt kısmında yemek parçacıklarından kaynaklanan plakları çok daha iyi temizler.
Ağız ve diş hijyenini gerçekleştiren implantlar, dişlerin takılı olduğu bölgede diş kullanımıyla diş eti ve dişin arasına kaçan çeşitli yemek atıklarının tam olarak temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca tuzlu suyla gargara yaparak temizliğini sağlayabilirsiniz. Bu sayede dişlerde kalan bakterileri ve asidik yapıyı tam olarak temizleyebilirsiniz.
İmplantlı dişleri temizlemek isterken, dişleri aşındırıcı ve asidik maddelerle zarar verecek her türlü uygulama ya da bakım ürününden uzak durmalısınız. Aksi takdirde implantlı dişlere istenmeyen zararlar verebilirsiniz.
Dişlerde ve diş etlerinde gün içerisinde birçok plak birikimi meydana gelir. Bu plaklar biriktikçe zararlı olan bakteriler dişlerinizi ve ağız sağlığınızı bozarak çürük dişlerine ve diş eti hastalıklarına neden olabilir. Uygulanan implant çene kemiği ile tam anlamıyla kaynaştığından, implantın ağız içerisinde sabit şekilde kalması çok önemlidir. Diş eti çizgisi, ağız ve diş sağlığını korumak konusundan size yardımcı olur.
Ayrıca bazı kişiler ise diş implantı uygulamasında sonra biraz ağrı hissi yaşayabilirler. Dişlerin ve diş etlerinin nazik şekilde temizlenmesi, bu rahatsızlığın hafiflemesine ya da önüne geçmesine yardımcı olur.
İmplant dişlerde doğal dişler gibi leke tutabilir ya da sararma yapabilir. Bu yüzden aşırı çay, kahve, alkol, sigara tüketiminden uzak durman önemlidir. Aynı zamanda ağız ve diş hijyenini gerçekleştiren diş eti altında yer alan titanyumdan üretilen implant diş köküne zarar vermekten kaçınmak gerekir. Bu yüzden dişlerinizi fırçalarken ya da diş ipi kullanımında sert hareketlerinden ve aşırı baskıdan uzak durmalısınız.
Yanlış bir hamlede implant dişi tutan çene kemiğinde erimeler oluşabilir ve bu erimeler sonrasında implant diş ve doğal dişler düşme yapabilir. İmplant diş bakımı için düzenli şekilde uzman diş hekimlerine kontrole gitmenizde fayda vardır. Diş hekimine giderek hem doğal dişleri hem de implant dişleri temizletebilir ve bu sayede dişlerin sağlıklı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
İnci gibi ve çok temiz bir diş görünümüne sahip olarak güzel bir gülümseme yansıtmak için ağız ve diş hijyenini korumak şarttır. Bu yüzden doğru ve düzenli şekilde sabah akşam dişlerinizi fırçalamak gerekir. Aynı zamanda diş fırçalamanın yanı sıra diş ipi ve gargara gibi ek ürünlerin kullanılmasına özen göstermelisiniz. Bu şekilde plak ya da bakteri oluşumunun önüne geçerek, hem doğal dişlerinizi hem de implant dişlerinizi koruma şansına sahip olabilirsiniz. Ağız ve diş hijyenini tam olarak gerçekleştirmiş olsanız bile, dişlerinizi tartar ve plak oluşumu görülebilir. Bu yüzden en fazla 6 ay olmak üzere, diş hekiminize kontrole giderek impalnt dişlerinizin plak ve tartar temizliğini yaptırabilirsiniz.
Ağız ve diş sağlığı konusunda en doğru tedavi seçeneklerini hastalara sunan Dentaliva; üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışı ile beklentileri karşılamaya devam eder. Uzun yıllardır sektörde verdiği nitelikli hizmetlerle fark yaratan Dentaliva, kalite ve güven ortamı sağlayarak estetik gülüş tasarımına sahip olmanıza yardımcı olur. Sizde Dentaliva'yı deneyimlemek için web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman kadromuzun tecrübeli hizmet sistemini yaşayabilirsiniz.