Bize Ulaşın

Kısmi Protezler ve Tam Protezler Arasındaki Farklar

Kısmi Protezler ve Tam Protezler Arasındaki Farklar

Eksik dişlerin yerine yenilerini aradığınızda, takma dişler her zaman en mükemmel ve işlevsel seçim olarak karşınıza çıkar. Ağız ve diş sağlığı genel sağlık durumu ile doğrudan alakalıdır. Bir hastanın dişleri eksik olduğunda, bu durum aslında görüntünün çok daha ötesinde zorlukları beraberinde getirir. Eksik dişler yüzünden estetik tasarım ve diğer yandan ağzın etrafında yer alan cildin de etkilenmeye başlaması kaçınılmazdır. Soğuk ya da sıcak besinler sayesinde bu durum hayat kalitesini düşürür ve çiğneme işlevini çok zorlaştırır. Eksik dişler ayrıca konuşma kalitesini de doğrudan etkiler. Diğer yandan eksik diş durumu kişiyi olduğundan daha yaşlı gösterir.

Bir yetişkinin diş kaybı ile karşı karşıya kalmasının birçok farklı nedeni vardır. Yetişkinlerde diş eksikliğinin en yaygın sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

Diş eti hastalıkları: Diş eti hastalığı olarak bilinen periodontal hastalıklar, yetişkinlerde diş kaybının önde gelen nedenlerinden biridir. Ağızda bulunan diş eti dokusunu ve dişleri doğrudan etkileme gücüne sahip olan kemiği hedef alan çok ciddi bir enfeksiyondur. Bu sorun tedavi edilemediği takdirde, diş eti hastalığı destekleyici kemiği tahrip edebilir ve dişlerin kaybolmasına neden olabilir,

Diş çürümesi: Dünyada en önemli ve yaygın sağlık sorunlarından biri diş çürümesidir. Çürükler, bakteri ve kötü diş temizliği sonucunda dişlerin sert yüzey bölümünde oluşan küçük deliklerdir. Bu çürükler tedavi edilmezse, dişin çekilmesini gerektirecek çok şiddetli hale gelebilir,

Diş kırılması ve diş gıcırdatması: Resmi olarak bruksizm olarak da bilinen diş gıcırdatma durumu, diş kaybı sebeplerinden biridir. Her yıl yetişkinler ve çocuklar arasında 5 milyondan fazla diş kırılması yaşanabilir. Bu kırılmalar dişin tamamen çekilmesine ve diş kaybına neden olur.

Eksik Dişler İçin Protez Uygulaması

Çok uzun yıllardan beri eksik dişleri olan insanlar için diş protezleri vazgeçilmez bir tercih olarak dikkat çeker. Diş hekimliğinde yaşanan son gelişmeler her zamankinden daha pratik, rahat ve işlevsel protez dişlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Söz konusu olan protezler, tekrar bir diş eti seti veren çıkarabilir.

Kısmi protezler ve tam protezler; genel olarak alt ve üst dişlerin yerine kullanılabilir. Bazı doğal ve sağlıklı dişler kalırken; birden fazla eksik dişi değiştirmek için kısmi bir takma diş olarak kullanılabilir. Parçalı protezler ise sadece aralarında eksik kalan tek dişlerde kullanılmak için uygundur. Modern takma diş uygulamasının kullanıcılara sunduğu avantajları ve dezavantajları anlamak, hastaların tedavisinden ne bekleyeceği konusunda kendilerini çok daha güvende hissetmelerine yardımcı olabilir.

Tam protez; hem konvansiyonel hem de anında protezler bulunur. Tam protezler tüm dişler çekildiğinde ve diş eti iyileştiğinde gerçekleştirilir. Konvansiyonel bir protez uygulaması, diş çekiminde sekiz ile on iki hafta sonrasında kullanıma hazırdır. Tam bir protez uygulaması, diş çekiminde önce gerçekleştirilir ve hemen ağza yerleştirilir. Bunun sonucunda ise kullanıcılar tedavi sırasında dişlerini kaybetmezler.

Kısmı protezler ise bir ya da daha fazla dişini kaybeden hastalar için son derece ideal bir seçimdir. Kısmı protezler ağızdan çıkarılabilir ya da bir seferde birkaç saat takılabilir. Kısmı protez sonrasında doğal dişlere tutturulur ya da başka bir şekilde tutulabilir. Kısmı protezler ağız kalıbı kullanılarak gerçekleştirilir. Kısmı protezlerin sorunsuz şekilde tamamlanması 6-8 hafta sürer. Ancak bu durum kişiden kişiye değişebilir. Alanında uzman diş hekiminin ya da laboratuvar teknisyeninin yaklaşımı ve protez türü etkileyebilir.

Kısmi Protezler ve Tam Protezler Arasındaki Ne Fark Vardır?

Kısmı protezler ve tam dişler arasından doğru bir seçim yapmak için iki uygulamanın farkının tam olarak anlaşılması gerekir. Protez; kaybedilen dişleri değiştirmek için aktif olarak kullanılan çıkarılabilir bir diş protezi olarak dikkat çeker. Gerçek gibi görünen ve hissedilen replika dişler olduğu doğrudur. Tam protezler ve kısmı protezler, mevcut olan ve yaygın şekilde kullanılan iki tür protezdir. Kısmı protez sadece kaybedilen dişleri değiştirmekle kalmayarak, aynı zamanda kalan dişleri sabitlemeye yardımcı olur. Bu durum ise onu en iyi bilinen ve yaygın tercih edilen bir çözüm haline getirir.

Protez uygulaması iki çeşittir. Dişler çekildikten ve diş eti dokusu iyileştikten sonra, geleneksel bir protez yapılır ve takılır. Anında protezler ise hastanın operasyon sonrası iyileşirken dişsiz kalmasının önüne geçmek için uygulanır. Bu durum ise diş çekiminden hemen sonra takılmasını sağlar. Bu dokunun küçülmesi ve iyileşmesi sonrasında implantta ayarlamalar yapılması gerekir.

Protezlerin düzenli olarak aşınması ve yıpranması nedeniyle zamanla üretilmesi, sabitlenmesi ya da tekrar ayarlanması gerekebilir. Dentaliva; tam protez ve kısmı protez konusunda kapsamlı bir bilgi verebilecek en doğru adrestir.

Alt ya da üst çenede diş kalmadığında mutlaka protez uygulaması yapılması gerekir. Üst ve alt çenede diş yoksa, kısmı protez uygulaması gerekir. Protezler gülümsemeyi, yüz görünümünü ve yeme, konulma ve sindirim yeteneğini iyileştirir.

Bazı kişiler için yeni diş protezi takıldıktan sonra birkaç gün yemek yemek zorluk çıkarabilir. Yeni diş protezlere alışmanıza yardımcı olması için küçük parçalara bölünüp olan yumuşak yemekler tüketmekte fayda vardır.

Diş kaybı, birçok kişinin yaygın şekilde yaşadığı bir sağlık sorunudur ve fonksiyonel açıdan olumsuz etkiler yaratabilir. Diş protezi ise diş eksikliklerini gidermek ve konuşma, çiğneme ve gülümseme fonksiyonlarını geri kazandırmak için etkili olan bir tedavi seçeneği sunar. Bu protezler eksik dişleri yerine koymak ya da diş fonksiyonlarını doğru şekilde geri kazandırmak için kullanılan yapay bir diş ya da diş seti olarak nitelendirilir. Söz konusu olan diş protezinin ağızda yer alan boşluklarını doldurarak çiğneme, konuşma ve estetik açıdan işlevselliği geri kazandırmak için tercih edildiği söylenebilir.

Bu protezler, eksik dişlerin yerine geçebilecek şekilde özelleştirilebilir ve doğal dişlere çok benzeyen bir görünüm sağlamak için boyut ve şekil açısından uyarlanabilir. Protez dişler, eksik dişlerin yerini almak ve fonksiyonel bir gülümseme elde etmek için etkili tedavi seçeneğidir. Tam protezler, sabit protezler, kısmı protezler ve geçici protezler gibi birçok farklı türü vardır. Her türün kendi içerisinde farklı bir avantajı ve uygulama süreci vardır. Bu protez seçenekleri arasında en fazla tercih edilen tedavi seçeneği ise kısmi protezler ve tam protezlerdir. Hangi uygulamanın tercih edilmesi gerektiği ise hastanın ihtiyacına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Diş protezi uygulama süreci şu şekilde ilerler:

  • İlk olarak alanında uzman diş hekimi eksik dişlerin durumunu değerlendirmeye alır ve uygun bir tedavi planı oluşturur,
  • Sonrasında ise diş eti ve çene ölçüsü alınır. Protez laboratuvarında yapay dişlerin üretimi yapılır,
  • Son aşamada ise protez doğal dişlere ya da implantlara yerleştirilir ve gerekli ayarlamalar yapılır.

Kısmı protez ve tam protez uygulaması sonrasında düzenli bakımının yapılması; daha sağlıklı ve uzun ömürlü bir kullanım için olmazsa olmazdır. Diş protezini temiz tutmak ve düzenli şekilde diş hekimine kontrol ettirmek, sağlıklı bir gülümseme ve daha iyi bir çiğneme fonksiyonu için son derece önemlidir.

Diş protezi bakımı için dikkat edilmesi gereken detaylar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Protez uygulamasını her yemekten sonra çıkararak temizlemek ve ağız hijyenine özen göstermek gerekir,
  • Protezi temizlemek için yumuşak bir diş fırçası veya özel protez fırçalarının tercih edilmesi gerekir,
  • Protezi temizlemek için diş protezi temizleyicileri ya da su kullanmanız önemlidir. Anca dişleri aşındırma ihtimali olan temizleyicilerden kaçınmalısınız,
  • Ayrıca protezi gece yatmadan önce çıkararak onu özel bir koruyucu solüsyona ya da suya koymalısınız,
  • Diş protezini düzenli olarak diş hekimine kontrol ettirmek ve gerektiğinde ayarlamalar yapmalısınız.

Diş eksikliği; her insanın ağız sağlığını ve estetik görünümü olumsuz anlamda etkileyen önemli sorunlardan biridir. Bu sorunu yaşayan kişiler konuşma, yeme, içme gibi işlevsellerde bozulmalar yaşayabilir. Ayrıca ağız estetiklerini sekteye uğratır ve kaygılar yaşatır. Ancak kaybedilen dişlerin yerini alan protez dişler ile bu sorundan tamamen kurtulmak mümkün olabilir. Yani birbirinden farklı protez çeşitleri sayesinde dişlerin yerine eklemeler kolay şekilde yapılabilir. Kişiye özel tasarlanan bu protez çeşitleri, kişinin ağız sağlığını uzun vadede korumasının yanı sıra, daha uzun ve sağlıklı sürede kullanılmasına imkan sunar.

Tam Protez ve Kısmı Protez Tedavisi Dentaliva Farkıyla

Kısmı protez ve tam protez tedavisi için tercih edilen diş kliniğinin kalite odaklı hizmet vermesi çok önemlidir. Dentaliva; söz konusu ağız ve diş sağlığı için gerekli olan tedavileri üst düzey kalite standartlarında hayata geçirmek olduğunda alanında uzman ekibiyle hizmet vermeye devam eder. Dentaliva ile daha sağlıklı ve estetik dişlere sahip olmak için hemen web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak alanında uzman ekibimize ulaşabilirsiniz. Dentaliva; kalite ve güven odaklı tedavi seçeneklerini hayata geçirirken, hasta memnuniyetini öncelik haline getirir.

İletişim Formu
Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
+90 530 840 54 82
Bize Sorun!
Randevu Formu
Bizimle İletişime Geçebilirsiniz