Kompozit dolgu, dişlerde yaşanan çatlak, çürüme, kırık ya da benzeri durumlar karşısında uygulanan tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemiyle bozulan diş yapısının onarımı gerçekleştirilir. İşlemler sırasında dişin zarar görmüş ya da çürümüş kısımları çıkarılarak temizlenir. Bunun yanı sıra adevizler uygulanarak, dişlere kompozit dolgu yerleştirilir.
Diş tedavilerinde, dolgular uzun yıllardan beri kullanılan bir yöntemdir. Dolgu tedavisinde geçmiş yıllardan bugüne birçok farklı malzeme kullanılmıştır. Kompozit dolgu, son 50 yıldır tercih edilen ve popüler bir dolgu çeşididir. Kompozit dolgu, doğal dişe en yakın olan seçenektir.
Reçine bazlı malzemelerden elde edilen kompozit dolgu, dişe uygulanmadan önce hamur formundadır. Bu hamur formundaki dolgu, ihtiyaç duyulan dişe uygulanır. Bu uygulamadan sonra led ışık kaynağı kullanılır ve kompozit dolgu diş dokusuna benzer sert bir forma kavuşur. Dolgunun uygulandığı diş ile kompozit dolgular kimyasal olarak birleşir. Kompozit malzeme, diş rengine son derece uyumlu bir materyaldir. Bu sayede doğal diş yapısına benzer estetik dişlere kavuşabilirsiniz.
Kompozit dolgu işlemi öncesinde diş hekiminiz tarafından bir takım incelemeler yapılır. Bu incelemelerin başında, dişteki çürükler yer almaktadır. Dolgu yapılacak olan dişte çürük varsa, öncelikle bu çürükler temizlenir. Bu işlem genellikle lokal anestezi altında yapılsa da zaman zaman yüzeysel uygulamalarda anesteziye ihtiyaç dahi duyulmamaktadır. Dişin dolgu için hazır hale getirilmesi adına bazı rötuş işlemlerine ihtiyaç duyulabilir. Bu işlemlerin ardından dolgu yerleştirilir.
Kompozit dolgunun, mevcut dişlerin orijinal yapısına uygun biçimde yerleştirilmesi gerekir. Bu dolgular, beyaz dolgu olarak da bilinmektedir. Bunun yanı sıra dolgunun dişin işlevini tam olarak yerine getirmesi ve düzeltmesi gerekir. Dolgularda düzeltme işlemi sırasında ısırma provası yapılmaktadır. Bunun yanı sıra dille yüzey kontrolü de gerçekleştirilmelidir. Diş üzerinde dolgunun uygun ve sorunsuz biçimde kullanılmasıyla işlem sona erer. Bu işlemlerin doğru biçimde yapılabilmesi için diş hekimi ve klinik seçimi son derece önemlidir.
Kompozit dolgu genellikle dişin yapısında meydana gelen deformasyonların giderilmesi amacıyla yapılır. Bu sayede kişiler, daha estetik bir gülüşe sahip olabilir. Bu tedavi, gülüş tasarımı tedavisi çerçevesinde değerlendirilmektedir.
Kompozit dolgunun tercih edilmesinde birçok farklı sebep bulunmaktadır. Çürük diş tedavisi sonrasında oluşan boşlukların doldurulması, başlıca sebeplerden biridir. Bir diğer sebep ise ön dişlerin kırılma ya da çatlak sonrası oluşan görüntüsünün estetik açıdan restorasyonudur.
Kompozit dolgu dişlerde renk açısından da estetik bir görüntü yaratır. Renk kaybı bulunan dişlerde bu dolguyla görünüm daha iyi bil hal kazanır. Aynı zamanda dişlerin arasında bulunan boşluklarda kapatılabilir. Kompozit dolgu işlemi, bu işlemlere ihtiyaç duyulan herkese uygulanabilir.
Kompozit dolgular, çiğneme basıncına dayanıklı olan arka dişlerde de rahatlıkla uygulanabilmektedir. Dolgu, ağız ve diş sağlığı alanında en çok başvurulan tedavi yöntemlerinden biridir. Bu yöntem sayesinde ağızdaki diş kayıpları da azalmaktadır.
Dolgu tedavisi genel olarak tek seansta tamamlanmaktadır. Tedavinin öncesinde renk skalası ve diş rengi tespiti yapılır. Renk seçimi, son derece önemli bir meseledir. Bunun ardından diş oyuğuna uygun zemin hazırlanarak, asit uygulaması yapılır. Diş rengine uygun biçimde seçilen dolgular, uygulama alanına yerleştirilir. Sonrasında ise dolgunun sertleşmesi için ışın kaynağı tutulur. Cilalama işleminin ardından ise tedavi tamamlanır. Bu işlem genellikle tek diş için 30 dakika kadar sürmektedir. Bir günde birden fazla dişe dolgu tedavisi uygulanabilmektedir.
Kompozit dolgular genellikle 7 ila 10 yıl arasında ağızda kalmaktadır. Bu süre hastanın ağız ve diş bakımına gösterdiği özene göre değişmektedir. Aynı zamanda diş hekiminin kabiliyeti ve deneyimi de bu süreyi etkiler. Bu sebeple diş hekiminizi doğru seçmeniz gerekir.
Kompozit dolgu tedavisi sonrasında hasta günlük yaşantısına dönebilir. Hastanın sert besinlerin dışında yemek yemesinde de hiçbir sakınca yoktur. Özellikle ön dişlerinde yapılan dolguların sağlıklı bir şekilde oturabilmesi için sert ısırma hareketlerinden kaçınmak gerekir.
Kompozit dolgu uygulamasının ardından renklenmeye sebep olacak çay, kahve, kola gibi içeceklerden ve sigara alışkanlığından uzak durulmalıdır. Aksi durumda, dolgular kısa sürede renklenebilir. Bunun yanı sıra dolgu sonrasında ağız ve diş sağlığına gereken özenin gösterilmesi de gerekir. Düzenli biçimde ağız ve diş bakımı yapmayan kişilerde renklenme ve çürümeler görülebilir.
Dolgu fiyatları genel olarak çok uygun rakamlara sahiptir. Bununla birlikte fiyatlar yapılacak olan işleme ve diş sayısına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Kompozit dolgu uygulamasının daha uzun ömürlü olması için doğru klinik ve hekim seçimi son derece önemlidir. Hekiminizin deneyimli ve uzman olması, dolgunuzun ömrünü ve tedavinizi doğrudan etkileyen faktörlerden biridir. Bunun yanı sıra klinik seçiminde de birçok farklı işlemi yapabileceğiniz bir sağlık kuruluşunu seçmeniz avantaj sağlayacaktır.
Dentaliva, dolgu tedavisi açısından ihtiyacınız olan tüm çözümleri size en kaliteli biçimde sunmaktadır. Dentaliva’nın uzman hekim kadrosu ve profesyonel bir ekibi vardır. Bunun yanı sıra klinik içerisinde ileri teknoloji sağlık ekipmanları kullanılmaktadır. Bu sayede tüm hastalar, Dentaliva’dan memnun şekilde ayrılmaktadır. Siz de dolgu tedavileriniz için hemen bizimle iletişime geçerek, deneyimli diş hekimlerimizden dilediğinizi tercih edebilir ve ilk randevunuzu oluşturabilirsiniz.