Bize Ulaşın

Periimplantitis (İmplant İltihabı) Nedir ?

Periimplantitis (İmplant İltihabı) Nedir ?

Periimplantitis diğer adıyla implant iltihabı, diş implantlarının çevresindeki yumuşak doku ve kemikte oluşan inflamatuar bir hastalık olarak bilinmektedir. İmplantın etrafındaki diş etinde meydana gelen iltihaplanma, zaman içerisinde kemiğe ilerleyerek implantın tutunmuş olduğu kemiğin erimesine sebep olmaktadır. Bu durumda ise implant stabilitesini kaybeder buda farklı pek çok sorunun ortaya çıkmasına sebep olur.

Periimplantitis genel itibariyle yapılan implant bölgesinde meydana gelen şişlik, kızarıklık, ağrı ve kanama gibi belirtiler ile kendini göstermeye başlayarak tedavi edilmediği takdirde çok ciddi bazı sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle implantın başarısını ve devamlılığını en iyi şekilde sürdürebilmek adına iltihaplanmayı erken teşhis edip tedavisine bir an önce başlanması gerekir. Aksi takdirde iltihaplanma sadece implanta değil çevredeki doğal dişlerinde etkilenmesi gibi farklı durumların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Periimplantitis Belirtileri

Periimplantitis implantların çevresinde ortaya çıkan bir çeşit diş implantı enfeksiyonu olarak bilinmektedir. Bu durum genel itibariyle dış etindeki iltihaplanma belirtileri ile kendini gösterir ve periodontitis ve benzeri gibi diş eti şişliği, kanama sorunları ile kendini gösterir. Bu noktada erken teşhis ve tedavi büyük bir öneme sahiptir. Çünkü erken ve hızlı müdahale enfeksiyonun ilerleme ve daha ciddi sorunlar oluşturma riskini ortadan kaldırır. Tamda bu yüzden implant iltihaplanması belirtilerini bilmeli ve bu tür durumlarda hemen bir hekime başvurulmalıdır. İşte periimplantitisin en bilinen ve yaygın belirtileri ise şu şekildedir;

  • Yapılan implantın çevresinde diş etinde şişlik, kızarıklık ve kanama
  • Ağrı ve özellikle fırçalama esnasında hassasiyet
  • İmplant çevresinde kanama ve hassasiyet
  • Diş etinde iltihaplı akıntı oluşması
  • Yapılan implantın gevşemesi ve hareket etmeye başlaması
  • Diş etinde çekilme ve implantın kök yüzeyinin gözükmeye başlaması

Yukarıdaki bu belirtiler ile kendini gösteren periimplantitis ( implant iltihaplanması ) hızlı teşhis ve tedavi edilmediğinde çok daha ciddi bazı sorunlara sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle ortaya çıkan bu belirtiler doğrultusunda hemen bir hekime başvurulmalı ve gerekli işlem ve tedaviler son derece hızlı bir şekilde yapılmalıdır.

Periimplantitis Neden Olur ?

İmplant iltihaplanması olarakta bilinen periimplantitisin gelişim ve ilerlemesinin gelişimine etki eden çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bu faktörlerin çoğu ise implant etrafındaki dokuları direkt olarak etkilemektedir. Bu soruna neden olan en büyük faktörler arasında kötü bir ağız hijyeni, sigara kullanmak ve sistemik hastalıklar gibi bazı önemli faktörler yer almaktadır. Periimplantitis diş eti hastalıkları ile hemen hemen aynı belirtileri göstermekte ve implant etrafındaki dokularda gelişen ve stabilizasyonu tehdit eden bir durumdur. Bu duruma sebep olan yaygın nedenler ise şu şekildedir;

Kötü Ağız Bakımı: İmplant etrafındaki diş eti dokusunun sağlığını korumak için yapılması gereken en önemli şey hiç şüphesiz ki ağız bakımının düzenli aralıklar ile doğru bir şekilde yapılmasıdır. Bu noktada ağız bakımı son derece önemlidir. İmplant uygulaması sonrası yetersiz yapılan ağız hijyeni ve bakımı bakteri planlarının birikmesine ve tartar oluşmasına sebep olacaktır. Buda implant etrafında belli başlı iltihaplanmaların gözükmesine neden olacaktır. Periimplantitis en yaygın sebepleri arasında yer alan bu bu durumu göz ardı etmemek ve ağız hijyenini düzenli aralıklarla yapmak sizlere son derece büyük avantajlar sağlayacaktır.

Sigara Kullanmak: Sigara içmek periimplantitis olasılığını bir hayli arttırmaktadır. Bu noktada içilen sigaranın dumanı ağız dokularına zarar vermeye başlar buda bağışıklık sistemini zayıflatarak enfeksiyon riskinin artmasına sebep olmaktadır. Aynı zamanda sigara kullanımı, implant çevresindeki kan akışını son derece azaltır ve iltihaplanma çok daha kolay şekilde gelişir.

Sistemik Hastalıklar: Sistemik hastalıkların en bilinen örneklerinden olan diyabet, vücuttaki iyileşme yeteneğini etkiler buda periimplantitis riskini arttırır. Yüksek kan şekeri seviyelerinin enfeksiyonlara karşı çok daha fazla eğilim gösterdiği düşünülürse, sistemik hastalıkların periimplantitis oluşumunda ne kadar etkili olduğunu söylemek doğru olacaktır.

Cerrahi ve Teknik Hatalar: İmplant uygulaması esnasında yapılan bir hata periimplantitis oluşumunda oldukça etkili bir faktör olarak görülmektedir. Aynı zamanda uygun olmayan bir protez tasarımı, implantın üzerine yerleştirilen yüklerin doğru şekilde hesaplanmaması, periimplantitis oluşumunda sebep olur.

Periimplantitis Nasıl Teşhis Edilir ?

Periimplantitis, tedavisi ve teşhisi oldukça önemli olan bir durumdur. Bu durumda hastalığın erken şekilde teşhis edilmesi ise son derece önemlidir. Periimplantitis' in erken teşhis edilmesi konusunun bu kadar önemli olmasının sebebi erken teşhisin iltihabın ilerlemesinde büyük bir fayda sağlayacak olmasıdır. Bu noktada periimplantitis'i erken teşhis etmenize yarayacak ve dikkate almanız gereken belirtiler ise şu şekildedir;

  • Diş Eti Ağrısı
  • Diş Eti Şişliği
  • Kanama

Bu tür durumlar ile karşılaşıldığında bir uzmana başvurmak ve teşhisinin erken bir şekilde yapılmasını sağlamak son derece önemlidir. Ancak bunu alanında uzman bir hekim aracılığıyla yapmak oldukça önemlidir. Bu nedenle periimplantitis'in tedavisinde erken teşhisin önemini en doğru şekilde bilmeli ve bu doğrultuda hareket etmelisiniz.

Periimplantitis Tedavi Yöntemleri

İmplant iltihaplanması olarak bilinen periimplantitis farklı pek çok neden sebebiyle ortaya çıkan ve ilerlediğinde büyük sorunlara yol açabilen bir durumdur. Bu durumun çözülmesinde etkili olan tedavi yöntemleri ise sorunun ilerlemesinin önüne geçmektedir. Periimplantitis ( implant iltihabı ) durumunda bilinen ve yaygın şekilde kullanılan tedavi yöntemleri ise şu şekildedir;

Flap Cerrahi: Periimplantitis vakalarında ileri derecede olanlarda diş eti dokusu kaldırılır, implant çevresinde enfeksiyon olmuş kemiklere direkt olarak ulaşım sağlanmış olur. Bu sayede enfekte olmuş bölge çok daha sağlıklı bir şekilde temizlenir. Gerektiği takdirde kemik grefti uygulanır.

Cerrahi Küretaj: Periimplantitis tedavisinde, enfekte olmuş yumuşak doku ve kemik dokusunun cerrahi olarak en doğru şekilde çıkarılması ve gerekli müdahalenin yapılması gerekir. Bu işlem sayesinde iltihaplı doku temizlenir, sağlıklı dokuların korunması sağlanmış olur.

Rejeneratif Tedavi: Bu tedavi yöntemlerinin en büyük amacı kemik greftleri ve rejeneratif materyal kullanılarak kemik dokunun yeniden yapılandırılmasıdır. Buda implantın stabilitesinin korunmasına yardımcı olur.

Antibiyotik Tedavisi: Periimplantitisin hafif olan vakalarında antibiyotik kullanımı son derece doğru bir hareket olacak ve bu durumda enfeksiyon kontrol altına alınarak ilerlemesi durdurulacaktır.

Periimplantitis Nasıl Önlenir ?

Periimplantitis sorunlarının önlenebilmesinin en önemli yollarından biri implant yerleştirilmeden önce uygun vaka planlamasının yapılmasıdır. Yani bu noktada alanında uzman bir hekim ile çalışmak son derece önemlidir. Dentaliva olarak implant tedavisi esnasında sizlere özel olan planlamalar yaparak, tedavinizi bu plan dahilinde ilerlemekteyiz. Sizlerde iyi bir hekim seçerek bu konuda sorun yaşamak istemiyor ve bu durumun önüne geçmek istiyorsanız, Dentaliva olarak bizleri tercih edebilir, ihtiyacınız olan bilgileri edinerek, izleyeceğiniz yol hakkında uzman hekim arkadaşlarımızla fikir alışverişinde bulunabilirsiniz.

Periimplantitis ile İmplant Kaybı Riski

Periimplantitis tedavisi oldukça önem verilmesi gereken bir konudur. Bu durumun tedavisinde iltihabın kontrol altına alınması son derece önemlidir. Bu durum kontrol altına alınmadığı sürece implant kaybı gerçekleşebilir ve implantın çıkarılması gerekir. Bu sayede enfeksiyon tamamıyla temizlenir ve implant uygulaması tedavi süreci ve iyileşme tamamladıktan sonra tekrar edilir.

İletişim Formu
Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
+90 530 840 54 82
Bize Sorun!
Randevu Formu