Bize Ulaşın

Total (Tam Diş) Protezi Nedir?

Total (Tam Diş) Protezi Nedir?

Total (Tam diş) protezleri; çürük, kemik erimesi ve travma gibi çeşitli nedenlerden kaynaklı ağız içinde yer alan tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda alt ve üst çeneye dokudan destek alarak oturan hareketli protezlerdir. Bu uygulama, doğal dişlerin olmaması durumunda çiğneme fonksiyonunu kaybeden kişilere yapılır. İyi bir çiğnemenin, besin maddelerinin sindirilmesi konusunda çok önemli konumda yer aldığı inkâr edilemez bir gerçektir. Total protezler ise çiğnemenin tekrar kazanılmasının yanı sıra, aynı zamanda estetik bir görünümün geri kazanılmasına da yardımcı olur. Bu yüzden total diş protezi, ağız ve diş hekimliğinde çok önemli konumda yer alan tedavilerden biridir.

Total protez yapımı aşaması; ilk olarak başlangıç muayenesi ve planlama aşaması ile başlar. Bu noktada diş hekimi, hastanın genel sağlık durumunu detaylı bir şekilde değerlendirir ve ağız içi yapısını inceler. Sonrasında ise oluşan diş eksikliği hakkında kısa bir bilgi alır. Bu değerlendirme aslında hastanın özel ihtiyaçlarına en uygun tedavi planını oluşturmak için atılan temel bir adımdır. Sonrasında ise buna bağlı olarak;

Ölçü alımı ve modelleme: Protezin en doğru şekilde oturabilmesi için ölçü alımı çok önemlidir. Diş hekimi, hastanın ağız yapısına en uygun olan ölçüleri detaylı şekilde alır ve bu ölçüler laboratuvara iletilir. Laboratuvar, bahsi geçen bu ölçülere dayanarak hastaya özel bir protez modeli hazırlar. Modelleme sürecinde ise protezin fonksiyonel ve estetik ihtiyaçları mutlaka dikkate alınır,

Protez yapımı ve uyum ayarı: Laboratuvar ortamında hazırlanan protez, hastanın ağız yapısına uyum sağlamak için mutlaka özel uygulamalardan geçmelidir. Protezin form, renk ve estetik özellikleri, hastanın doğal dişleriyle uyum içerisinde olacak şekilde dikkatlice belirlenir. Yapılan araştırmalar sonucunda protez kullanımı ve doğal bir görünüm sağlamasının hedeflenmesi gerekir,

Deneme ve son kontrol: Protez hazır hale geldikten sonra ise artık son deneme yapılır ve protezin oturup oturmadığına bakılır. Bu noktada önemli olan hastanın estetik algı beklentisinin karşılanması ve konforlu bir diş kullanımı yakalamasını sağlamaktır.

Total Protez Kimlere Yapılır?

Diş, diş eti, çevre doku ve alveol kemiği kayıpları durumunda fiziksel unsurlarla tamamlayan paralara ''diş protezi'' ismi verilir. Bu kayıp unsur bazı durumlarda tek diş ya da diş parçası olabildiği gibi; bazı durumlarda ise çenenin geniş bir bölümü olabilir. Diş-çene protezi ile alakalı uygulama ve araştırma yapan diş hekimliği uzmanlık dalına ise ''Prostodonti'' ismi verilir. Total protez, doğal dişlerin hiçbir şekilde olmamasından kaynaklı çiğneme fonksiyonunu tamamen yitirmiş hastalara uygulanır. İyi bir çiğneme, besin maddelerinin doğru şekilde sindirilmesi konusunda çok önemlidir. Aksi takdirde farklı hastalıkların ortaya çıkma ihtimali çok yüksektir.

Çiğneme fonksiyonunun yeniden kazandırılmasının yanı sıra, protezin güzel görünmesine de yardımcı olduğu söylenebilir. Tüm diğer konularda olduğu gibi, protezlerde estetik görünüm için nasıl kullanıldığını öğrenmek biraz zaman alabilir. Bu konuda kararlı olmak ve konuya ılımlı yaklaşmak, bir süre sonra protezi daha rahat kullanmaya yardımcı olur.

Total Protezin Kullanımı

Total protezin kullanımında yeni protezin ağızda büyük ve yabancı gibi olması çok normaldir. İlk zamanlar yanaklarda ve dudakta bir şişkinlik hissi hakim olacaktır. Protezler ne kadar ince yapılırsa yapılsın, alışma sürecinde kullanıcıya şişkin gelir. Alt protez daha çok hareket ederek yerinden çıkar. Alt proteze alışmak üst proteze alışmaktan çok daha zordur ve zaman alır. İlk günlerde salgı bezlerinin uyarılmasından kaynaklı tükürük oranında da bir artma meydana gelebilir. Bu durum ise zaman içerisinde geçer. Protezlerin yumuşak dokuya oturması ve kullanımı sırasında hareket etmesi sonucu yapımına ne kadar özen gösterilirse gösterilsin bazı yerlerde vuruklar meydana gelebilir.

Bu yüzden hasta diş hekiminin belirttiği günlerde mutlaka kontrole gelmeli ve protezde düzeltmeler yapmalıdır. Vurukların hasta tarafından alınmaya çalışılması ise son derece yanlıştır. Bu durumda var olan sorunları büyütmek kaçınılmaz olacaktır. Vurulan yerlerin alınması için diş hekimine kontrole gelmeden önce, protezleri en az 8 saat kullanmış olmak şarttır. Bu süre vuruk yerlerinin daha rahat şekilde görünmesini sağlar. Birkaç hafta içerisinde ağızda bulunan dokular proteze uyum sağladığı sürece bu sorunların kendiliğinden azaldığını görebilirsiniz. Protez takılma işlemi tamamlandıktan sonra şikâyet yaşanmaması ise çok nadir görülen bir durumdur.

Total Protezin Bakımı

Total protezlerin çok daha uzun ömürlü olması ve hijyenik kalması için düzenli olarak bakımın yapılması çok önemlidir. Protezler, her gün yumuşak bir fırça yardımıyla ve protez temizleyici ile temizlenmeli ve gece yatmadan önce çıkarılarak temiz bir kap içerisinde saklanmalıdır. Ağız içi hijyene dikkat edilerek diş etleri ve ağız içi düzenli şekilde temizlenmelidir.

Bu dişlerin kullanımında bakım göz ardı edilmemelidir. Diş hekiminin verdiği talimatlara uyarak protezin temizliğini yapmak ömrünü uzatır ve aynı zamanda ağız sağlığını korur. İlk kullanımda dudak ve yanak bölgesinde hissedilen rahatsızlık hissi, ısırma ve çiğneme sırasında daha rahatsız edici bir hal alabilir. Ancak bu etkilerin zamanla geçeceği unutulmamalıdır. Protez temizliği için fırça yardımıyla yıkamak tavsiye edilir. çıkarılabilir total protezin temiz kalmaması durumunda zaman içerisinde protezlerin aşınması, ağız içi hijyen sorunları ya da çeşitli enfeksiyonlar yaşanabilir. Aynı zamanda tam protezin kaynar suyla temizlenmemesi, normal diş macunlarının kullanılmaması ve gece olduğunda çıkarılarak mutlaka özel kaplar içerisinde muhafaza edilmesi gerekir.

Total Protezlerin Kontrolü

Total protez tedavisi sürecinde, hastanın düzenli olarak kontrollere gitmesi büyük bir öneme sahiptir. Diş hekimi, diş protezinin kullanımı sırasında ortaya çıkma ihtimali olan her türlü sorun ya da rahatsızlığı tespit etmek için periyodik olarak kontroller düzenler. Bu kontroller, protezin çok daha uzun vadeli başarı elde etmesini ve hastanın memnuniyetini sağlamak amacıyla yapılır. Gerekli görüldüğü takdirde, protezin ayarlamaları ya da bakımı büyük bir özenle gerçekleştirilir

Total protez tedavi aşamaları, başlangıç olarak uygulanan değerlendirmelerden başlayarak, protez yapımı, ölçü alımı ve son incelemelere kadar uzanan uzun bir süreci kapsar. Bu aşamalarda yapılan detaylı çalışmalar ve hassas değerlendirmeler, hastanın estetik beklentisini ve rahat kullanımını karşılamayı hedefler niteliktedir.

Total (Tam Diş) Protezi Nedir?

Total diş protezi; diş kaybı yaşayan kişiler için çok başarılı bir çözüm olarak karşınıza çıkar. Total protez, yerine konulan dişlerin hepsini içine alan ve estetik gülüşünüzü yeniden kazandıran bir tedavi şeklidir. Bu tür protezler, farklı sebeplerle kaybedilen dişlerin yerine konmak açısında olmazsa olmazdır.

Total (Tam Diş) Protezi Hangi Durumlarda Kullanılır?

Total diş protezi, dişsizlik sorunu yaşayan bireylerde kullanılabilir. Ancak bu protezlerin uygulanabilmesi için bazı kriterlerin karşılanması gerekir. Bu kriterler şu şekilde sıralanabilir:

  • Hasta mutlaka dişsiz olmalıdır,
  • Çene kemiği protez için uygun koşulları karşılamalıdır,
  • Hastanın ağız içi alerjisi olmamalıdır,
  • Çene kemiğinde ileri derece bir deformasyon olmamalıdır.

Bu kriterleri karşılamayan bireyler için mutlaka diğer tedavi yöntemlerinin düşünülmesi gerekir.

Total Protezlerde Estetik Görünüm Sağlamak Mümkün Müdür?

Total protezleri kullanarak estetik bir görünüm sağlamak mümkündür. İlk haftalar ağız ve hacimli şekilde hissedeceğiniz proteze zaman içerisinde ağız içindeki dokular uyum sağlayacaktır. Bu sayede kullanımı kolaylaşacaktır. Ayrıca ilk zamanlarda takıp çıkartma sırasında zorluk çekilse bile, biraz pratik yapıldığında bu sorun aşılır. Diş hekimin tavsiyelerine uyarak total protezler sayesinde beklentileri karşılayan estetik görünümü elde etme şansına sahip olabilirsiniz.

Total Protezleri Kullanırken Ne Tür Sorunlar Yaşanır?

Total protezin tutuculuğunu etkileyen bazı etkenleri hastaların protez kullanımında başarı ve konfor elde etmesini belirleyen çok önemli unsurları içine alır. Yaşanabilecek sorunlar arasında çene yapısı ve diş eti sağlığının yanında diş eksikliği ve çene kemiği gerilemesi gibi anatomik etkenler yer alır. Bu noktada protezin kalitesi ve malzeme seçimi, tutuculuğu direkt olarak etkileyerek protezin başarını belirleyebilir.

Tam diş protezleri dokuda destek almasından kaynaklı hareketlidir. Özellikle alt damağın üst damağa göre daha az hacme sahip olması, alt çenede dilin yer alması, alt protezi üst proteze göre çok daha fazla hareket eder hale getirir. Hastaların bu konuda genel şikayeti ise; üst damağım tutuyor ancak konuşurken, yemek yerken alt damağım sürekli oynuyor şeklindedir. Bu harekete bağlı olarak sık sık vuruklar meydana gelir. Bu sorunlar ancak hekim ve hasta arasında sağlıklı bir iletişim ile çözüme ulaştırılabilir.

Total (Tam Diş) Tedavisinde Dentaliva Kalitesi

Total diş protezleri genel olarak takma diş olarak bilinir. Bu tedavi uygulaması yaklaşık 5 seansta tamamlanır. Seans aralarında gün boşlukları olacağından, ortalama süre 15 gündür. Ancak diş dokusu ve hastanın çeşitli fiziksel hassasiyetleri göz önünde bulundurulduğunda bu süre değişebilir. Total diş protezi özellikle hiç dişi kalmayan bireylerin tüm dişlerini tamamlayarak beklentileri karşılayan bir tedavi çözümü sunar. Bu protezler akrilat malzemeler kullanılarak yapılır ve diş etlerinin üzerine, yani alt ve üst çene kemiklerinin üzerine yerleştirilir. Bu sayede hem kaybedilen dişleri hem de diğer diş eksikliklerini tam anlamıyla telafi eder.

Total diş protezlerin fiyatları, kullanılan teknoloji, malzeme, laboratuvar ve diş hekimin tecrübesine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Bu anlamda tam diş protezleri, dişsizlik yaşayan hastalar için çok önemli bir tedavi seçeneği olarak nitelendirilebilir. Diş protezleri hakkında detaylı bilgi almak ve sonrasında uygun seçim yaparak estetik dişlere sahip olmak mümkündür. Ancak protezlerin bakımına özen göstermek ve diş hekimi tavsiyelerini dikkate almak protezlerin ömrünü uzatarak ağız sağlığını koruma altına alır.

Dentaliva; her türlü ağız ve diş tedavisi uygulamasında olduğu gibi, total protez uygulamalarında da üst düzey kalite standartlarında çalışmalara imza atan nitelikli bir diş kliniğidir. Güven ve huzur ortamında hastaların ağız ve diş sağlığı için gereken tüm adımları titizlikle atan diş kliniğimizi ziyaret ederek dikkat çekici bir gülüşe sahip olmak için hemen web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman diş hekimlerimizle irtibata geçebilirsiniz. Daha sağlıklı ve güzel dişlere sahip olmak Dentaliva sayesinde artık çok yakınınızda.

İletişim Formu
Randevunuzu hemen almak için WhatsApp’la ya da Bizi arayarak iletişime geçin..
+90 530 840 54 82
Bize Sorun!
Randevu Formu