Zirkonyum diş temizliğinin yapılması, ağız ve diş sağlığını korumak açısından çok önemlidir. Zirkonyum kaplamanın bakımı yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edildiğinde daha temiz dişlere sahip olurken, estetik açıdan uzun yıllar aynı güzelliğini koruyan dişlere sahip olmak mümkün hale gelir. Diş yüzeylerinin fırçalanması ve diş ipi kullanılması bu noktada atılması gereken ilk adımdır. Ağız gargaraları dişlerin beyazlığını koruma konusunda etkili ürünler olduğundan, günde en az iki kez gargara yapmak faydalı olabilir.
Zirkonyum diş kaplamaları fırçalarken, daha çok nazik hareketlerle hafif bir şekilde fırçalama yapmaya özen gösterilmelidir. Monolitik zirkonyumlar biraz daha mat görünümlü bir yüzeye sahip olduğu için, daha uzun ya da sert fırçalamanın diş yapısını daha beyaz yapacağını düşünmek yanlıştır.
Kaplama olarak kullanılan dişlerin etkili bir şekilde temizlenebilmesi için elektrikli ya da manuel diş fırçalarından yardım alınabilir. Bununla birlikte zirkonyum diş temizliği için dikkat edilmesi gereken bazı noktaları göz ardı etmemek de fayda vardır. Düzenli şekilde aşındırıcı özelliği olan diş macunlarının kullanılması, kaplama yüzeylerinin çizilmesi konusunda risk teşkil eder. Dişlerin fırçalandığı sırada aşırı derecede basınç uygulanması ise diş etlerinize incelmeye ve diş eti sorunları yaşamanıza neden olabilir. Aynı şekilde kullanılan diş fırçasının çok sert kıllara sahip olması, diş etlerine zarar veren bir diğer etkendir. Kaplamalarının kırılmasının önüne geçmek için zarar verme olasılığı olan sert yiyeceklerin tüketilmemesi önemlidir.
Kaplama dişlerin temizliğinde diş ipi kullanımı, doğal dişlerde diş ipi uygulamasından çok farklı değildir. Yeteri kadar uzun olan diş ipi koparıldıktan sonra, iki elin işaret parmağında birkaç tut dolanır. Başparmakla birlikte tutularak iki dişin arasındaki boşluktan kaydırma yapılır ve diş eti sınırına kadar getirilir. Komşu olan iki dişin her iki yüzeyi de nazik bir şekilde temizlenir. Diş ipi kullanılabilmesi için, zirkonyum kaplamaların tek tek takılmış olması gerekir. Eğer kaplamalar bitişik bir şekilde yapıldıysa, diş ipi kullanılması söz konusu değildir.
Diş kaplamalar, sadece tüketilen besinleri normal bir şekilde çiğnemeye yardımcı olmakla kalmayıp, gülümsemeyi güzelleştirme konusunda önemli etkisi olan uygulamalardır. Ancak bu kaplamaların uzun süre boyunca sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekir.
Birçok kaplama türü, doğru hastaya en doğru tekniklerle ve doğru malzemeler kullanılarak uygulandığı takdirde uzun yıllar kullanıma uygun hale gelebilir. Yine de dişlere uygulanan kaplamaların ömrü ağız ve diş hijyeni ile ağız bakımı alışkanlıklarına bağlıdır. Bu yüzden dişlerin düzenli şekilde fırçalanması ve diş ipi kullanılması ihmal edilmemelidir. Ayrıca ağız içi antibakteriyel bazlı gargaraları kullanmak da işe yarar.
Uyku sırasında dişleri sıkmak ve gıcırdatmak, kaplama dişlere en fazla zarar veren unsurların başında gelir. Bu noktada gece koruyucusu olarak nitelendirilen ürünler, tutucuya benzer bir sistemle çalışabilir. Özellikle alt ve üst dişlerin birbiriyle temas etmesini engelleyerek kaplama dişlerin zarar görmesinin önüne geçilebilir.
Buz çiğneme, tırnak yeme, kalem kemirme ya da dişlere zarar verme ihtimali olan sert yiyecekleri tüketme alışkanlıkları kaplama dişlere doğrudan zarar verir. Bununla birlikte zirkonyum kaplama dişi olan kişilerin düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gitmesi olmazsa olmazdır. Bu sayede zirkonyum ya da farklı diş kaplama şekillerinde karşılaşma ihtimali olan bir hasarın erken tespit ve tedavi edilmesi mümkün hale gelebilir.
Zirkonyum diş kaplamalar, metal destekli olarak uygulanan diş kaplama şekillerine göre daha fazla ışık geçirgenliğine sahiptir. Bu sayede diş etlerinde koyuluk meydana gelmesi ve ilerleyen zamanlarda genel olarak metal kaplamaları porselen dişlerde ortaya çıkan diş eti kenarlarının siyah renk yansıma yapması gibi istenmeyen durumların ortaya çıkması mümkün değildir.
Zirkonyum ışığı geçirebilme özelliği, metal destekli porselenlerin dişlerde ortaya koyduğu mat görüntüyü yok etme konusunda başarılıdır. Sonuç olarak dişlerin orijinal haline en yakın görünüm zirkonyum kaplama sayesinde mümkün hale gelir. Ortaya çıkan sağlıklı, şeffaf ve doğal görünüm, estetik açıdan dikkat çeken iyi bir diş yapısı elde etmenin temelinde yer alır.
Zirkonyum kaplama, diş sağlığı göz önünde bulundurulduğunda çok doğru bir seçim olarak karşınıza çıkar. Bunun sebebi ise zirkonyum kaplamaların diş etleriyle yüksek bir uyumluluk yakalayabilmesidir. Ayrıca zirkonyum diş kaplama yapılan dişlerin çevre bölgesinde diş eti hastalığı görülme olasılığı, diğer metal destekli kaplamalarla kıyaslandığında çok daha azdır. Bu yüzden zirkonyum diş temizliğinin etkin şekilde yapılması çok önemlidir.
Zirkonyum kaplamalarda sıcak ve soğuk hassasiyeti yaratma gibi bir durum yoktur. Metal içermediği için metal alerjisi olan hastalarda bu kaplama türünü rahatlıkla kullanabilir. Diş yüzeyinde sigara içme ya da farklı sebeplerden kaynaklı oluşabilecek lekelenmeler, zirkonyum kaplama sayesinde minimuma indirilirken ağız tadında bir değişiklik yaşanmaz. Zirkonyum diş kaplama, doğal bir görünüme sahip olduğu için yapay bir görüntü oluşturmaz ayrıca çok sağlam bir malzeme olduğu bilinir. Korozyona karşı yüksek dirençli olan zirkonyum diş kaplama, oksitlenmeye karşı dirençli ve sağlam olma özelliği ile ön plana çıkar. Renk değiştirmeyen zirkonyum diş kaplamalar, kaygan ve pürüzsüz bir porselen yapısı ile yüzeye sahip oldukları için plak birikimi yapmaz.
Zirkonyum diş kaplama uygulanmadan önce, ilk olarak dişlerde gereken küçültme uygulanır. Sonrasında özel yöntemler kullanılarak ölçü alınır. Dişin doğal rengine en yakın renk tonunda olması şartıyla laboratuvar ortamında zirkonyum altyapı ve üzerine bir porselen üst yapı ortaya konulur. Klinik ortamda sağlam ve kalıcı şekilde yapıştırılarak tedavi prosedürü tamamlanırken, hedeflenen hastanın sağlıklı dişlere ve güzel bir gülümsemeye sahip olabilmesidir.
Zirkonyum tedavisinde dişlerin bu uygulama için hazır hale getirilebilmesi için kesilmesi lokal anestezi ile gerçekleştirildiği için ağrı ya da acı hissi olmaz. Nadir bir şekilde sadece hafif bir hassasiyet oluşur. Provaların sonrasında zirkonyum kaplama dişler kalıcı şekilde yapıştırılınca, süreç ağrısız ve sorunsuz bir şekilde tamamlanmış olur. Ağız ve diş sağlığına avantajlı yönü ile katkı sağlayan zirkonyum kaplamanın uzun ömürlü ve dayanıklı kullanım konforu sunabilmesi için temizliğine dikkat etmek gerekir.
Zirkonyum diş kaplamaları, yapısal olarak bütünlüğünü kaybetmiş olan hasarlı dişlerin restore edilebilmesi için uygulanan protetik tedavilerdir. Bu yüzden kaplama dişlerin temizliğini ve bakımını düzenli olarak yapmak, diş eti hastalıkları ve diş çürük gelişimi engelleyerek ağız sağlığını koruma konusunda yardımcı olur. Etkili şekilde temizliği yapılan dişlerde, diş kaybı gibi bir durumun söz konusu olması mümkün değildir.
Güzel ve iz bırakan bir gülüşe sahip olmanın ilk adımı, sağlıklı ve dayanıklı dişlere sahip olmaktan geçer. Diş yapısı ve temizliği yetersiz bir görünüme sebep olan kişiler, bu konuda doğal olarak aha özgüvensiz bir yaklaşım içerisinde olurlar. Ağız ve diş sağlığına dikkat ederek bu özgüvensiz görüntüden kurtulabilir, girdiğiniz her ortamda sağlıklı dişlerinizle dikkat çekebilirsiniz. Bu noktada fark yaratan Dentaliva; her türlü diş tedavisi ve gülüş tasarım uygulamasını bir arada bulabileceğiniz nitelikli bir diş kliniği olarak karşınıza çıkar. Sıcak, huzurlu, güvenli bir ortamda ve alanında uzman diş hekimlerinin kontrolünde sağlıklı dişlere sahip olabilmek için Dentaliva web sitesine göz atabilir, ağız ve diş sağlığınıza uygun tedavi yöntemlerine Dentaliva kalitesinin verdiği gönül rahatlığı ile ulaşabilirsiniz. Sağlıklı dişler ve güzel gülüşler Dentaliva ile mümkündür.