Sigaranın diş sağlığına verdiği zararları bilmek, bu olumsuz etkilerin ortaya çıkmasına neden olan kötü alışkanlığı bırakmak için çok önemli bir neden olarak karşınıza çıkar. Sigara kullanımı, ağız ve diş sağlığına önemli derecede olumsuz etkiler bırakan kötü bir alışkanlıktır. Sigara içen kişilerin ağızları bakteri üretimine çok daha fazla yatkın olduğundan, diş eti çekilmesi ve farklı diş eti hastalıklarıyla karşı karşıya kalmalarına neden olabilir. Diş etleri, sigara kullanılmaya başlanmasından kaynaklı oksijensiz kalır ve bu durum kan dolaşımının yavaşlamasına yol açar. Bu nedenle enfekte hale gelen diş etleri kolay kolay iyileşemez. Diş eti hastalıkları, ileri seviyede diş kaybı yaşanmasına neden olabileceğinden, sigara kullanan kişilerin bu durumu dikkate alması gerekir.
Sürekli olarak sigara kullanmak implantları, diş köprülerini, diş protezlerini de olumsuz anlamda etkiler. Bu durumda diş eti hastalıkları riski artar ve yapılan tedavilerin etkisinin daha yavaş olduğu görülür. Kullanılan sigara tütünü, diş etlerini tahriş ederek diş etlerinin çekilmesine yol açabilir.
Sigara kullanımının ağız ve diş sağlığına olumsuz bıraktığı etkiler arasında yer alan cerrahi ve yara iyileşmelerinin gecikmesi, bu durumda daha uzun süre diş problemleri yaşanmasına neden olur. Bu yüzden diş hekimleri hastalara herhangi bir cerrahi işlem uygulandığında, yara tam anlamıyla iyileşme gösterene kadar sigara kullanımını yasaklar.
Sigara kullanmak, halitosis ismi verilen çok kötü bir ağız kokusuna neden olabilir. Sürekli olarak sigara kullanan kişilerin ağız için kimyası doğal olarak bozulur ve bu durum diş plak oluşumunu direkt olarak tetikler. Bu plakların gelişimin artması ve zamanla diş eti problemleri yaşamak, tat alma duyusunda azalma ile birlikte bağışıklığın düşmesine neden olur. Ayrıca ağız içerisinde iltihap odakları oluşması da kaçınılmazdır. Tütün ürünleri arasında yer alan nikotin, en yaygın olarak tercih edilen zararlı maddelerden biridir. Bu maddenin yaygı bilinen etkilerinden biri de ağız içinde oluşan tükürük miktarının azalmasına neden olmasıdır. Tükürük oranının azalması, bakteri ve plak oluşumuna neden olurken, ağız kuruluğu ve buna bağlı ağız kokusunu tetikler.
Günlük olarak rutin diş bakımının yapılması, diş ipi kullanma, diş fırçalama ve düzenli olarak diş hekimine kontrole gitmek, ağız ve diş sağlığında ortaya çıkabilecek olan problemler artış göstermeden önüne geçmek açısından oldukça önemlidir.
Sigara ve tütün kullanımının ağız için bilinen birçok zararı vardır. Bu zararlar şu şekilde sıralanabilir:
Sigara içen insanlar, her zaman geçmeyen bir ağız kokusuyla yaşamak zorunda olduklarını unutmamalıdır. Bununla birlikte sigaranın diş ve diş etlerinde yarattığı ciddi derecede renk değişimi, estetik bakımdan çok kötü bir görünüm yarattığından bu durum hiç de iç açıcı değildir. Diş hekimi tarafından uygulanan polisaj işlemi sayesinde temizlenen dişler, sigara kullanımına devam edildiği sürece bu lekelere maruz kalmanın önüne geçmeye engel olacaktır. Bu yüzden sigara kullanan insanlar hiçbir zaman ışık saçan bir gülümsemeye sahip olamazlar. Temiz dişlere sahip olmak bu insanlar için sadece bir hayalden ibarettir.
Ağız kanserinin en önemli nedenlerinden birinin sigara ve alkol kullanımı olduğu bilinen bir gerçektir. Sigara içmek; damak, yanak, dudak ve diş etlerinde ağız kanseri oluşumu için bir zemin oluşturur. Eğer kişi sigarayı bırakırsa, ağız kanseri riski de büyük ölçüde azalacaktır. Sigara kullanımına son verildikten 10 yıl sonra ağız kanseri olma ihtimali, hayatında hiç sigara içmemiş bir insanla eşit derecede olabilir.
Ağız kanseri belirtileri şu şekildedir;
Ağız ve yüz bölgesinde beklenmedik gelişmeler fark edildiğinde, mutlaka bir diş hekimine başvurmak gerekir. Sık sık sigara kullanmanın ağız kanseri oluşumu açısından çok önemli bir risk teşkil ettiğinin unutulmamasında fayda vardır. Düzenli olarak diş hekimine kontrollere gitmek, erken tanı açısından oldukça önemlidir. Sigara kullanımının ağız ve diş sağlığı üzerinde bıraktığı hasarları en az seviyeye indirmek için 6 ayda bir diş hekimine başvurmak çok önemlidir.
Ağız ve diş sağlığının sigara kullanımından olumsuz etkilenmesinin neden, 1000’den fazla zararlı olan maddenin diş ve diş etlerine zarar vermesinden kaynaklıdır. Çocuklar için çikolata ve şeker nasıl ağız ve diş sağlığı için büyük bir risk teşkil ediyorsa, sigara kullanımı da yetişkinler için aynı derecede tehlikelidir. Bu zararlı madde diş etlerine yeterince kan gitmesinin önüne geçerek diş sağlığının bozulmasına neden olur. Yetişkin bireylerin ağız ve diş sağlığını koruyabilmesi için sigarayı bırakmaları tavsiye edilir.
Sigara kullanmak genel insan sağlığına verdiği büyük zararların yanı sıra, ağız ve diş sağlığı bakımından da çok önemli bir tehlike oluşturur. Sigara ağız ve diş tedavilerini neden olumsuz etkiler sorusunun en temel cevabı ise bu tütün ürününün arterlerde ve damarlarda daralmalar meydana gelmesine neden olmasıdır. Bu durumda da doğal olarak diş etlerindeki kan akışı oldukça kısıtlı olacaktır. Kan akışında ortaya çıkan bu kısıtlamalar nedeniyle ağız ve diş sağlığı tedavilerinden sonra sorunlu olan kısmın iyileşmesi yavaşlayacaktır. Hatta sigara kullanma, bu yaraların iyileşmesinin önüne bile geçebilir. Bununla birlikte sigara kullanımı, ağız ve diş tedavilerinden sonra, söz konusu bölgeye farklı kimyasalların ve nikotinin yerleşmesine neden olabilir. Bu nedenle o bölge tahriş olabilir ve hatta mikrop kapabilir. Bu durum tedavi süresinin uzamasına ve tam olarak iyileşmenin sağlanmasının önüne geçecektir.
Ağız ve diş sağlığını korumak ve bununla beraber genel sağlığı koruma altına alabilmek için sigara kullanımını sınırlandırma ve hatta mümkünse bırakmanız şarttır. Eğer sigara kullanımını tam olarak bırakamıyorsanız, ağız ve diş sağlığınızı korumak için şu adımları izleyebilirsiniz:
Ağız ve diş sağlığı, aslında ağız tedavisi sadece tıbbı olarak değil kişinin özgüvenini koruması için de çok fazla dikkatli bakımı yapılması gereken bir konudur. Ancak sağlıklı bir ağzı ve dişleri olan kişiler etkileyici bir gülüşe sahip olabilir. Bu anlamda tercih edilen diş kliniğinin kalitesi son derece önemlidir. Aksi takdirde diş hekimi ziyaretleri, etkin bir tedaviye adım atmaktan ziyade hastalar için bir kâbusa dönüşebilir.
Bu anlamda Dentaliva beklentilerinizi karşılayan tedavi yöntemleri ve uzman diş hekimleriyle güzel bir gülümsemeye ve sağlıklı ağız ve dişlere sahip olmanızı hedefleyen nitelikli bir klinik olarak hizmet verir. Sizde kendinize bir iyilik yaparak Dentaliva güven ve konfor sunan klinik ortamında tedavi olmak için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz. Söz konusu ağız ve diş sağlığında kaliteli ve güvenilir hizmet olduğunda Dentaliva her an sizinle olmaya devam eder.