Vidalı implant; yaşanan diş kayıplarının kalıcı olarak giderilmesi konusunda, son yıllarda en fazla tercih edilen tedavi yöntemlerinden birisidir. Vidalı ya da yapıştırma şeklinde dişlere implant uygulaması yapılırken, kaplama çeşidi ve yerleşim tekniği açısından farklı alt türlerinin bulunduğunu söylemek mümkündür. İmplant tedavisi, başarı açısından farklı avantajları beraberinde getirirken, bu vidalı implantlar sağladığı faydalardan kaynaklı son yıllarda ülkemizde ve dünyada çok sık şekilde uygulanmaya başlanmıştır.
Farklı nedenlerden kaynaklı dişlerini kaybeden insanlar için eksik dişlerle sosyal olarak konforlu bir hayat sürmek çok daha zordur. Bu yüzden eksik diş tedavi seçeneklerinden birini değerlendirmek bu kişiler için olmazsa olmaz bir konumda yer alır. İmplant diş tedavisi; bu seçenekler arasında günümüzde en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Her geçen gün teknolojinin gelişim göstermeye devam etmesinden sonra, implant üstü protezin sabitleme işlemi için vidalı implant modelleri ön plana çıkmıştır.
Kullanılacak implant türüne karar verirken, alanında uzman diş hekiminden yardım almak gerekir. Ayrıca diş eksiğinin fazla olması ya da diş çekimi gerektiren sağlıksız dişlerin olması durumunda, diş hekimi hasta için en uygun implant çeşidine karar verecektir.
Çene kemiğine yerleştirilen ve titanyumdan yapılan implant ile yapay olan bir diş kökü elde edilir. Bu yapay diş köküne, üzerinde küçük bir vida deliği olan farklı malzemelerden (porselen, zirkonyum) özel olarak tasarlanan protez diş vida yardımı ile çene kemiğine sabitlenir. Vida için kullanılan küçük delik ise bir dolgu yardımıyla kapatılır. Bu yöntemle elde edilen dişler, vidalı implant olarak nitelendirilir. Vidalı implantlar, tek bir diş ya da birden fazla eksik diş restorasyonunda aktif şekilde kullanılabilir.
Vidalı implant tedavisi diş, oklüzal vidalı implantlar ismi verilen implantlar üzerine yerleştirilen protezler olarak bilinir. Bu vidalı implantlarda klasik implantlarla benzer bir şekilde çene kemiği içerisine yerleştirilen bir uygulamaya sahiptir. Vidalı implant nasıl yapılır sorusuna bir yanıt arayan hastalar için, implant tedavisi öncesinde prosedürlerin işlem öncesi muayene ve kontrollerle birlikte başladığı söylenebilir. Diş kaybı yaşayan hastalarda gereken tetkik ve muayeneler yapıldıktan sonra, röntgen ile çene kemiğinin sağlık durumu incelenir. Sonrasında ise implant cerrahi operasyonunun yapılması planlanır. Vidalı implant: çene kemiği içerisine cerrahi operasyon ile yerleştirildikten sonra, 2-3 aylık bir iyileşme süreci gerektirir. Bu süre içerisinde implant, çene kemiği içerisine tam anlamıyla tutunmuş olacaktır.
Vidalı implantın üzerine protez dişlerin yerleştirilmesi için bulunan vida boşluğu, bu süreç içerisinde implant vida kapağı ismi verilen bir malzeme ile kapatılır. İlerleyen dönemlerde protez üzerinde uzun süren bir bakım ve yenileme işlemi gerektiğinde aynı şekilde implant vida kapağı kullanımı ile mümkün hale gelir. Hastalarda birkaç ay süren iyileşme süreci tamamlandıktan sonra, implant üzerine yerleştirilecek olan vidalı implant hazırlanarak yerleştirme işlemi yapılır. Söz konusu protezinin ağız yapısıyla uyumluluğu aşısından herhangi bir sorunun tespit edilmesi halinde, ek müdahaleler çok kolay bir şekilde yapılabilir.
Vidalı implantların sunduğu en önemli avantajlardan biri, bakımı doğru koşullar altında yapıldığı sürece ömür boyu kullanılabilmesidir. Son derece sağlam olan bu yapay implant, kök üzerine vida yardımıyla sıkı bir şekilde yerleştirilen protez diş ile kişinin orijinal dişine en yakın kullanım konforunu sunar. Çiğneme işlevini sorunsuz yerine getirmeyi sağlayan vidalı implantlar, aynı zamanda ağız içi dokularında ya da diş protezinde bir sorun olduğunda vidalı olduğu için kolay bir şekilde çıkarılabilir ve tedavi yapılabilir.
Vidalı dişlerin yapımı, yanında yer alan dişlere herhangi bir zarar vermeden dişlerdeki boşlukları doldurmayı sağlayan güvenli bir uygulamadır. Kaliteli malzemeler kullanılarak tasarlanan vidalı implantlarda kullanım süresi artarken, diğer yandan hasta memnuniyeti son derece yüksek olacaktır. İmplant, kişinin hayat kalitesini arttırırken, aynı zamanda kişinin çiğneme fonksiyonunu geliştirir. Ayrıca estetik diş hekimliği bakımından beklentileri karşılayan çok güzel bir görünüm yaratır. Bu tedavinin yapımı çok ucuz olmasa bile, uzun süre kullanım açısından son derece avantajlı bir yöntem olarak değerlendirilmelidir.
Teknolojide ortaya çıkan gelişmeler, diş hekimliği bünyesinin de bu gelişmelerden faydalanmasını sağlamıştır. İmplat üstü hazırlanan dişlerin yapılış tekniği, kullanılan materyallere, uygulanma çeşidine, implant- prorez bağlantısına kadar birçok konuda çeşitlilik gösterir.
Zarar gören gerçek dişlerin yerine yerleştirilen vidalı dişler, iki parçadan oluşur. Bu parçanın ilk olanı dişin kökünü taklit ederken, cerrahi olarak kemik içerisine yerleştirilir. İkinci parça ise kesilmiş olan dişi taklit eden, yapılacak olan kaplamanın oturacağı üst kısmı kapsar. İşlevini tam anlamıyla yitirmiş olan dişlerin yerine yapılan bu vidalı diş işlemi için ilk olarak bir yuva açılır. Yuvaya implant yerleştirilerek, kemik ile kaynaması beklenir. Bu süreç hastaya uygulanacak olan işleme, vidalı implantla birlikte kemik tozu ekleyip eklenmemesine ve hatta hastaların kemik yapısının kalitesine göre farklılık gösterir. Bu süre ise ortalama olarak 2-6 ay arasındadır. Bu süre içerisinde hasta bu alanda dişsiz olarak hayatına devam eder ve tedaviyi bekler. Hastaya bekleme sürecinde kullanması için geçici dişlerde uygulanabilir.
Vidalı implant fiyatları, kullanılan materyallerden kaynaklı çok daha yüksek olabilir. Vidalı implantlarda, üzerindeki vida deliği daha sonradan dolgu ile kapatılabilir durumdadır. Bu durum bazı hastalarda estetik kaygılara neden olduğundan, vidalı implant ön kesici dişlerde çok fazla tercih edilmez.
Vidalı dişlerde genel olarak eksik olan ya da kurtulma şansı olmayan dişler sahip olan hastalara uygulanan bir işlem olarak karşınıza çıkar. Bu işlem sonucunda estetik bakımdan güzel bir görüntü yakalamaya fırsat verirken, çok uzun süre kullanım konforunu deneyimlemek mümkün hale gelir. Aynı zamanda ağız içinde hiç dişleri olmayan ya da diş eti rahatsızlıkları olan hastalara sabit diş protezi sunmak amacıyla da bu tedavi yöntemi uygulanabilir. Diş implantların boyutları, hastanın mevcut olan diş kemiğine göre farklılık gösterir.
Vidalı implant fiyatları, gideceğiniz diş kliniğine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu konuda fiyatı belirleyen en önemli unsur implantın markasıdır. Bu yüzden fiyat alırken, tercih edilen vidalı implantın markasının öğrenilmesi gerekir. Ek olarak; implantlar sahip oldukları çeşitli özelliklerden kaynaklı ağız içerisinde her bölgeye uygulanmamaktadır. Ayrıca kemiğin az olduğu bazı bölgelere bazı özel implantları uygulamak gerekebilir. En doğru bilgileri almak için öncelikle diş hekimine muayene olmak gerektiğinin bilinmesinde fayda vardır.
Ağız ve diş sağlığı açısından güvenilir hizmet alabilmek için tercih edilen diş kliniğinin kalitesi ve tecrübesi çok önemlidir. Bu konuda her zaman üst düzey kalite standartlarında hizmet prensibine sahip olan Dentaliva; hastaların ağız ve diş sağlığı konusunda ihtiyacı olan tüm tedavi yöntemlerini bütçeye uygun cazip fiyat aralıklarında sunan profesyonel bir kliniktir.
Dentaliva olarak uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesinden yola çıkarak estetik diş tasarımı, diş kaybı telafileri ve implant tedavileri konusunda beklenti odaklı hizmet vererek her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam ediyoruz. Sizde ağız dolusu gülerken sağlıklı, güzel ve göze hitap eden estetik dişlere sahip olmak için Dentaliva web sitesinde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bizimle irtibat kurabilirsiniz. Güzel gülüşlere sahip olmak Dentaliva ile artık çok kolay.